Παπαδοπουλος Super Markets
Ο πράσινος θησαυρός της Ηπείρου ζητά προστασία και αξιοποίηση! Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 21 Νοέμβριος 2019 10:41
1647379468.jpgΕπεισόδιο 4ο
«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης» υποστηρίζει ο Γιώργος Αμυράς και για τέταρτη φορά φέρνει στη Βουλή το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης των αρωματικών-θεραπευτικών φυτών που εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή από παράνομους επισκέπτες γειτονικής χώρας.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να διαμορφώσουν από κοινού μια εθνική θέση για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση των μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους ώστε να μειωθεί η παραβατική συμπεριφορά και να ενισχυθεί η προστασία των ειδών. Ζητά επίσης να αναδειχθεί η σπουδαιότητα που μπορεί να έχουν οι δευτερεύουσες καρπώσεις στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο Γιώργος Αμυράς συνεχίζει να επιμένει ότι οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου αποτελούν έναν τομέα πρόσφορο για αξιοποίηση με οργανωμένες καλλιέργειες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους και ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος  να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα. Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρωματικό φυτό Primula Veris, γνωστό ως «λουλούδι του Δαρβίνου», το οποίο φύεται στην περιοχή και η εμπορική του αξία αγγίζει τα 50 χιλιάδες €  το κιλό και που προς το παρόν παραμένει λεία αρπαγής από  παράνομους επιδρομείς.
 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
                                                                                                                                                                                                  Αθήνα,   21.11.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου-ΥΠΕΚΑ»
Το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στην ελληνοαλβανική μεθόριο εντός της ελληνικής επικράτειας εξακολουθεί να υφίσταται παρά την ένταξή του στον αντεγκληματικό σχεδιασμό της Αστυνομίας αλλά και τις προσπάθειες πάταξής του.
Ο νομός Ιωαννίνων έχει εκτεταμένα και σε πολλά σημεία δύσβατα, χερσαία σύνορα με την Αλβανία, συνολικού μήκους 118 χιλιομέτρων. Οι επανειλημμένες «επιδρομές» από παράνομους επισκέπτες της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με συνεχείς καταγγελίες και αναφορές στον Τύπο, συνεχίζονται αφανίζοντας από τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβάλια από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τις περισσότερες φορές εκριζώνουν τα φυτά με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ή τη δραματική μείωση πολλών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.  
Μεγάλη πρόκληση για τους παραβάτες αποτελεί η συλλογή του γνωστού αρωματικού φυτού «Λουλούδι του Δαρβίνου». Πρόκειται για το είδος Primula Veris, που φύεται σε υψόμετρο 700-2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Το φυτό έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50 χιλιάδες € το κιλό αποξηραμένο. Οι συλλέκτες του το εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.
Αυτή η παραβατική δραστηριότητα στα βουνά της Ηπείρου οδηγεί σε μία και μόνη λύση. Την αξιοποίηση και διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση των εν λόγω μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους. Μόνο έτσι θα μειωθεί η παραβατική συμπεριφορά και θα προστατευθεί ο φυσικός θησαυρός της περιοχής.
Οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου αποτελούν έναν τομέα πρόσφορο για αξιοποίηση με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους αγρότες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη παραγωγή.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
 
1. Είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος η διαμόρφωση μια εθνικής θέσης για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση των μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους ώστε να μειωθεί η παραβατική συμπεριφορά και να ενισχυθεί προστασία των ειδών ;
2. Θα δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ΄επέκταση προστασία του αρωματικού φυτού Primula Veris, γνωστού ως «λουλούδι του Δαρβίνου» με την υψηλή εμπορική του αξία;
3. Θα αναδείξετε με συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα τη σπουδαιότητα που μπορεί να έχουν οι δευτερεύουσες καρπώσεις στο ΑΕΠ της χώρας ;
 
 
 
 
                                                                                                                 Ο ερωτών βουλευτής
                                                                                        
                                                                                                  Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων