Παπαδοπουλος Super Markets
Σταύρος Καλογιάννης: Τεχνόπολη προβλέπεται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εδώ και μία δεκαετία, στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2019 14:48
1564083368.jpgΣχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο για δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα, ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:
Μία από τις μεγάλες καινοτομίες που εισήγαγε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, το 2009, ήταν η δημιουργία Τεχνόπολης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Τεχνολογικό Πάρκο, το Παράρτημα του ΕΘΙΑΓΕ. Θα περιελάμβανε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου, ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009, έχει περιληφθεί Ζώνη όπου επιτρέπονται οι χρήσεις Τεχνόπολης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων. Ειδικότερα επιτρέπονται:
- Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης και έρευνας.
- Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα.
- Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
- Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ξενοδοχειακής φιλοξενίας, αναψυχής και εστίασης και κατοικία.
Η ίδρυση της Τεχνόπολης προτείνεται και στο προσφάτως αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Περιφέρειας Ηπείρου, ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018, σε περιοχή νοτιοανατολικά
του Πανεπιστημίου (ίδια θέση με το Ρυθμιστικό), για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας,ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καιεπιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. 
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του. Όπως έχω τονίσει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή του θα έδινε λύσεις, εκτός από τη δημιουργία Τεχνόπολης, στα οξύτατα οικιστικά προβλήματα του λεκανοπεδίου, στην παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, στη δημιουργία Πάρκων πρασίνου και πολιτισμού δίπλα στη λίμνη και ενός βιώσιμου σύστηματος μεταφορών, για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Δυστυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χρόνια, τίποτα δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση.
Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον Δήμαρχο κ. Ελισάφ, και εκπρόσωπο της εταιρείας P&I Hellas ΕΠΕ που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία Τεχνόπολης.
Έστω και τώρα, καλώ τους τοπικούς άρχοντες και τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επιμελητήρια, κλπ) να προχωρήσουμε βάσει του εγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού στην ίδρυση Τεχνόπολης, στην ήδη καθορισμένη περιοχή.