Παπαδοπουλος Super Markets
Γ. Αμυράς: Να χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο το Οικοτροφείο Θηλέων Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019 10:28
1647379468.jpgΤον χαρακτηρισμό του κτιρίου του Οικοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων ως Διατηρητέου Μνημείου ζητά ο Γιώργος Αμυράς από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό οικοδόμημα που η ανέγερσή του χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επισημαίνει ότι η ανάγκη συντήρησης του εν λόγω ιστορικού κτιρίου οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στη σκέψη για απόδοση μιας πιο δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας στο κτίριο. Τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά του που δεν χρησιμοποιούνται από τη δομή, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων κάνοντάς το παράλληλα πιο εξωστρεφές για όλη την πόλη των Ιωαννίνων.
Μετά την πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση του κτιρίου, με σεβασμό στο χαρακτήρα και την ιστορία του και αξιοποιώντας το για υπηρεσίες του Κέντρου, ακολούθησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας με θετική εισήγηση. Κατατέθηκε έτσι μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του εν λόγω ιδιαίτερου κτιρίου ως Διατηρητέου Μνημείου.
«Προτίθεστε να προχωρήσετε στο χαρακτηρισμό του κτιρίου του Οικοτροφείου Θηλέων   Ιωαννίνων ως Διατηρητέου Μνημείου ώστε να διαφυλαχθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελος της κοινωνίας;» ρωτάει ο Γιώργος Αμυράς και αναμένει απαντήσεις.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
                                                                                                                           Αθήνα,   30.10.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Χαρακτηρισμός του Εθνικού Οικοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων ως Διατηρητέου Μνημείου»
Στον λόφο Βελισσαρίου, στην οδό Απολλωνίας στα Ιωάννινα, στεγάζεται η Μονάδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, το γνωστό ως Οικοτροφείο Θηλέων. Η ίδρυσή του χρονολογείται στο 1922 και έως σήμερα εξακολουθεί να έχει την ίδια αποστολή και να φιλοξενεί απροστάτευτα κορίτσια. Το κτίριο ανεγέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Περικλή Μελίρρυτου και με σκοπό να λειτουργήσει ως σχολή εκπαίδευσης Οθωμανών υπαξιωματικών. Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό στοιχείο του οικοδομήματος με δείγματα νεοκλασικισμού, είναι η τριπλή μαρμάρινη αψιδωτή κύρια είσοδός του.
Η ανάγκη συντήρησης του ιστορικού κτιρίου οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στη σκέψη για απόδοση μιας πιο δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας στο κτίριο. Την πρωτοβουλία πήρε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται από τη δομή, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων όπως συνέδρια, εκθεσιακοί χώροι, πολιτιστικά δρώμενα, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, έως και αλσύλλιο αναψυχής, συνθέτοντας έτσι έναν ολοκληρωμένο διαδραστικό χώρο.
Με σεβασμό στο χαρακτήρα του κτιρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, κατέγραψε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου με θετική εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του εν λόγω ιδιαίτερου κτιρίου ως Διατηρητέου Μνημείου.
Επισημαίνεται, ότι η συγκεκριμένη δομή θα συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή της για κοινωνική φροντίδα, περίθαλψη και εν γένει μέριμνα ανηλίκων τυπικής ανάπτυξης από 6 έως 18 ετών, που στερούνται παντελώς της οικογένειάς τους ή που η φυσική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς αυτά είτε προσωρινά είτε μόνιμα, μέχρι και της προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους. 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στο χαρακτηρισμό του κτιρίου του Οικοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων ως Διατηρητέου Μνημείου ώστε να διαφυλαχθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελος της κοινωνίας;