Παπαδοπουλος Super Markets
5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν και κατατρόμαξαν την Αθήνα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2019 17:06
2781565181.jpgΜικρές ζημιές σε παλιά κτίρια ως επί το πλείστον, άφησε ευτυχώς μόνο, πίσω του ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και ώρα 14:13 στην Αττική, με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, ξυπνώντας ωστόσο μνήμες από το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου πριν από 20 ακριβώς χρόνια.
 
Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.
Η ένταση της δόνησης τρόμαξε τους κατοίκους της Αθήνας και τους ξένους επισκέπτες που συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και ανοιχτά σημεία της πρωτεύουσας.
Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν το κύριο γεγονός, αλλά δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο μικροτραυματισμοί ανθρώπων που έτυχες να περνούν κοντά από κτίρια από τα οποία ξεκόλλησαν σοβάδες.
Ένα παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90 έπεσε ολόκληρο, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν επίσης στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Ζημιές επίσης αναφέρθηκαν στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα γκρεμίστηκε. Κατέρρευσε επίσης ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.
Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.
 
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αττική.
Σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονταν από το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε αρμοδίως για την εκδήλωση του φαινομένου μόλις έφθασε στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη. Κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης του σεισμού.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.