Παπαδοπουλος Super Markets
Με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2019 16:02
1476038419.pngΔηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής της προεδρίας
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εκλέχθηκε σήμερα ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών. 
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής έγινε με ονομαστική ψηφοφορία, διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής) και η ευρύτατη πλειοψηφία που συγκέντρωσε ο κ. Τασούλας αποτελεί τη μεγαλύτερη από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία και την ομιλία που απηύθυνε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου και του νέου Προέδρου και έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βούτση, χαίρομαι γιατί με καλωσορίζετε στο αξίωμα που τιμητικότατα και με απλοχεριά η Βουλή μου έδωσε μόλις πριν λίγο. Και χαίρομαι, γιατί ενώ εσείς με καλωσορίζετε, εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, γιατί μπορεί να μην είστε Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο λαός της Αθήνας σας εξέλεξε και πάλι βουλευτή Αθηνών, άρα η Βουλή σας κρατάει μέσα στους κόλπους της. 
Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όλες αυτές τις μέρες, με τρόπο ενδελεχή, περιεκτικό, ειλικρινή και φιλικό, τολμώ να πω, μου ξεδιπλώσατε όλη την εικόνα των δράσεων της Βουλής, όλων των προσπαθειών που εσείς και οι συνεργάτες σας κάνατε για μια περίοδο πάνω από τέσσερα χρόνια. Και ξέρετε, θεωρώ ότι η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά το ξεχνάμε στη χώρα μας, όπου κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό. Αυτή τη διάρκεια την είχατε και μου δείξατε μέσα σ’ αυτήν τη διάρκεια, την πέραν των τεσσάρων ετών, ένα έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. 
Η Βουλή έχει δύο πρόσωπα: έχει το συμβολικό πρόσωπο, έχει και το κυριολεκτικό πρόσωπο. Το κυριολεκτικό πρόσωπο είναι οι υπάλληλοί της, η πολυσχιδής δράση της, μια βεντάλια μεγάλη που έχει να κάνει με την παιδεία, την ιστορία, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Έχουμε για πρώτη φορά, μετά από εβδομήντα χρόνια, παρουσία στο Άουσβιτς, επιβεβλημένη παρουσία που τιμά τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, χάρη στη Βουλή. Υπάρχουν ένα σωρό δράσεις που έχουν να κάνουν με τα κτηριακά, τα ιδιοκτησιακά, τις λαμπρές εκδόσεις, την προεργασία για τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Αυτό είναι το κυριολεκτικό σκέλος της Βουλής, είναι φροντισμένο αλλά μπορεί προφανώς να βελτιωθεί. 
Το συμβολικό σκέλος της Βουλής είναι αυτό που οφείλουμε να διορθώσουμε όλοι. Γι’ αυτό έριξα μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία που έκανα μετά την εκλογή μου σε αυτό το συμβολικό σκέλος της Βουλής, να καταλάβει ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά μας, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, κι όπως είπα, δεν είμαι τόσο ρομαντικός, είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο ώστε να αποτύχουμε. Και αξίζει τον κόπο, σε συνεργασία η εξακομματική Βουλή, να επιχειρήσουμε αυτό το σημαντικό έργο: την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί ακριβώς αυτή η συμβολική αξία, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, υπέστη τρομερά πλήγματα. 
Εγώ θεωρώ, κύριε Βούτση, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς εδώ. Προσδιόρισα κάποια πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι άλλα λεν τα γράμματα και άλλα λεν τα πράγματα, είμαι αρκετά έμπειρος για να καταλαβαίνω ότι αρκετοί στόχοι, όταν είναι ρομαντικοί και ενδεχομένως υπερβολικοί, μπορεί να μην επιτυγχάνονται, αλλά υπάρχει μια αφετηρία και επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία, εγώ τώρα εδώ, ενώπιον των στελεχών της Βουλής και μπροστά σας, σας λέω ότι τη σκυτάλη που ειλικρινώς και με καλή διάθεση μου παραδώσατε θα επιχειρήσω, με τη βοήθεια όλων, να την πάω όσο μπορώ παραπέρα».