Παπαδοπουλος Super Markets
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Για την μεταστέγαση του 1ου νηπιαγωγείου Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 15 Ιούλιος 2019 09:47
2332174193.jpg"Τα τελευταία 3-4  χρόνια τρία πολύ σοβαρά θέματα απασχόλησαν την τοπική μας κοινωνία αναφορικά με τη στέγαση των σχολικών μονάδων. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη μη διεκδίκηση  ή/και αδιαφορία των Δήμων για τη σχολική στέγη. Πόσα και πόσα δεν έχουν δημοσιευτεί, για την αναγκαστική μεταστέγαση (μετά την έξωση από την ΕΛΕΠΑΠ που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί) του Δημοτικού Σχολείου Αναπήρων Παίδων (ΣΑΠ), τη μεταστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου από το Παπαζόγλειο  (κτίριο που ενοικιάστηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή) και την ίδρυση του 4ου Δημ. Σχ. Ανατολής!  
Όλα αυτά τα χρόνια, όταν πλησιάζει η έναρξη του νέου σχολικού έτους,  βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο κακόγουστο έργο με τους αρμόδιους φορείς να τρέχουν να καλύψουν όπως-όπως τα δικά τους λάθη – παραλείψεις - αδυναμίες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να κάνουν συνενόχους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους ν’ αποδεχτούν λύσεις με «το πιστόλι στον κρόταφο». Κι αφού βρουν μια μεσοβέζικη - προσωρινή λύση και παρατείνουν για ένα χρόνο την αβεβαιότητα, μετά ησυχάζουν για μια χρονιά χωρίς να κάνουν το παραμικρό. Κάθε χρόνο πάλι από την αρχή, το ίδιο ανιαρό, μονότονο αλλά και καταστροφικό σκηνικό παρά την πίεση και τις προειδοποιήσεις φορέων όπως και της Ένωσης Γονέων. 
Έτσι, ενώ οι αρμόδιοι, είχαν όλο τον χρόνο για να δρομολογήσουν λύσεις, καθώς τα προβλήματα αυτά έχουν προκύψει από το 2015,  κανένα δεν λύθηκε οριστικά: Το 4ο Δημοτικό Ανατολής είναι αμφίβολο αν και πώς θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά, ενώ έχει ιδρυθεί και θα έπρεπε να λειτουργεί από την προηγούμενη. Το 1ο Νηπιαγωγείο καθώς και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΣΑΠ αποφασίστηκε από πέρσι να στεγαστούν στο χώρο του παλιού Χαντζηκώστα σε προκάτ αφού γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές και τεχνικές παρεμβάσεις. Φέτος φτάσαμε ξανά στο παραπέντε και δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση στον χώρο. Τυχαία έγινε γνωστό πως η Δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει την απομάκρυνση του 1ου Νηπιαγωγείου στις 15 Ιουλίου, αφού είχε προηγηθεί - πριν ένα χρόνο- δικαστική προσφυγή για έξωση από το Παπαζόγλειο. Και ενώ μήνες πριν υπέγραψε την απομάκρυνση του Νηπιαγωγείου με εξωδικαστικό συμβιβασμό, λόγω του ότι δεν πλήρωνε το ενοίκιο, το απέκρυψε και δεν έκανε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση ανεύρεσης κατάλληλης στέγης. 
Όταν μάλιστα η Ένωση Γονέων συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Δήμου (κο Μπαμπασίκα) στις 10 Απρίλη του 2019, μας διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα και η κατεδάφιση και το στήσιμο των προκάτ για το ΣΑΠ και το 1ο Νηπιαγωγείο  είναι θέμα ημερών. Πέρασαν μέρες, εβδομάδες και μήνες χωρίς καμιά κίνηση από τον Δήμο ώσπου έσκασε η είδηση της υπογραφής για την παράδοση του Παπαζόγλειου στο οποίο στεγάζονται 60 περίπου νήπια. 
Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες (τις οποίες αποδέχτηκε δημόσια ο Δήμαρχος) όχι μόνο γιατί δεν πλήρωνε το ενοίκιο - ενώ έχει αποθεματικό 20εκ.- και συμφώνησε εν κρυπτώ στην παράδοση του Παπαζόγλειου, αλλά και γιατί 4 χρόνια ολιγώρησε, υποτίμησε το πρόβλημα, δεν βρήκε λύση για τη στέγαση των δύο σχολείων. Τώρα ψάχνει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα αντιλαμβανόμενη -ελπίζουμε- πως είναι αποκλειστικά δική της υποχρέωση η στέγαση των μαθητών σε κατάλληλα κτήρια. 
Η συζήτηση περί ευθυνών και η δημόσια αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή, για μας, δεν έχει την έννοια της «δημόσιας διαπόμπευσης» ή της λογικής …«σας τα λέγαμε εμείς».  Ανάληψη της ευθύνης από τον Δήμο σημαίνει αναγνώριση και αποδοχή  του λάθους με σκοπό την καθοριστική συμβολή της στη διόρθωσή του, με λύση που θα ικανοποιεί τις παιδαγωγικές αρχές φοίτησης των νηπίων σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι με μια λύση «εκβιαστική» που θα «κουκουλώνει» το πρόβλημα. 
Προτάσεις προσωρινές και μεσοβέζικες που δεν σέβονται τις ανάγκες των νηπίων δεν αποτελούν για μας λύσεις. Αυτή τη στιγμή μία είναι η λύση και σ’ αυτήν επιμένουμε: παραμονή του 1ου Νηπιαγωγείου και του ΣΑΠ στους χώρους που τώρα στεγάζονται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στον χώρο του παλιού Χαντζηκώστα, με τα κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. 
Καλούμε τη Δημοτική αρχή να μην κάνει τα ίδια λάθη πως ως τώρα έκανε. Καλούμε τους γονείς των μαθητών και όλους γονείς της πόλης να προστατεύσουν το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για την επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου. 
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΒΑΖΟΥΜΕ …ΟΠΟΥ ΧΩΡΑΝΕ."
 
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ