Παπαδοπουλος Super Markets
Ακριβότερα εις τριπλούν τα βασικά αγαθά Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2014 13:21

3832675290.jpgΤο τριπλάσιο ποσοστό από τις μηνιαίες αποδοχές του συγκριτικά με άλλους ευρωπαίους πολίτες είναι αναγκασμένος να δαπανά ο έλληνας καταναλωτής. Οι υψηλές τιμές σε βασικά είδη

σε συνδυασμό με τη ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελλήνων εργαζομένων έχει οδηγήσει τους έλληνες καταναλωτές να «αισθάνονται» στις τσέπες τους την ακρίβεια «σκληρότερη» ακόμη και από τους καταναλωτές χωρών στις οποίες οι τιμές των αγαθών στο ράφι είναι ίδιες ή υψηλότερες. Πρόκειται για την ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων και καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη. Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αβγά, ελαιόλαδο κ.λπ.) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο συμπεραίνει κανείς ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει το ακριβότερο καλάθι.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τιμή του γάλακτος και των αβγών, όπου οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν την υψηλότερη τιμή ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο σύνολο των 20 βασικών αγαθών των οποίων οι τιμές εξετάζονται σε Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο, στη χώρα μας περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα και από τις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα για το γάλα, το βούτυρο, τον καφέ, τα αβγά και το χαρτί υγείας οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.

 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Καλάθι με 20 βασικά αγαθά

Κόστος

Μισθός

% Μισθού που δαπανά

Ελλάδα

63,4 ευρώ

586 ευρώ

10.81 %

Ολλανδία

50,3 ευρώ

1.478 ευρώ

3,4 %

Λουξεμβούργο

70.53 ευρώ

1.874 ευρώ

3,7 %

Πορτογαλία

46,48 ευρώ

485 ευρώ

9,58 %