Παπαδοπουλος Super Markets
«Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την κοινωνία» Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2014 12:32

921416675.jpgΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,  στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργανώνει,  στις 14, 15, 16 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του , στην Λίμνη Ζηρού, τριήμερο Σεμινάριο – Εργαστήριο, Β΄ επιπέδου, για εκπαιδευτικούς με εμπειρία στην εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με θέμα: «Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την κοινωνία: Δράσεις και πρακτικές»
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε  εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Κέρκυρας και θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 16:30 .
Την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας Νάστου Μαριάννα, θα παρουσιάσει τους στόχους και τη φιλοσοφία του Σεμιναρίου και στη συνέχεια  ο Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών Βορείου Ελλάδας Αδαμόπουλος Ιωάννης,  θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: «Η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικοδόμηση της συνείδησης του ενεργού πολίτη». Θα συνεχίσει η Νάστου Μαριάννα με εισήγηση με θέμα: «Αξίες και εκπαιδευτικές πρακτικές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικά ενεργού πολίτη» και στην συνέχεια ο Πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Κώστας Σακκάς , θα κάνει εισήγηση με θέμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον».
Μετά το διάλλειμα η Υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF  Ελένη Σβορώνου θα εισηγηθεί το θέμα: «Καλύτερη ζωή: Ζω οικονομικά, οικολογικά και συμμετοχικά» και στην  συνέχεια  ο κος Μπρέχας Λουκάς, εκπρόσωπος Δικτύου Κάππα , θα αναπτύξει το θέμα: «Η ανθεκτικότητα των συνεταιρισμών στην κρίση. Η ανάγκη προώθησης της συνεταιριστικής εκπαίδευσης στα σχολεία-Προτάσεις εφαρμογής».
Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα κλείσει με την εισήγηση του εκπρόσωπου Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας  Ντερμάρη Βασίλη, με θεμα: «Περιβαλλοντικά ενεργός πολίτης»
Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου,  το πρωί θα πραγματοποιηθούν  εισηγήσεις από την  Υπεύθυνη του ΚΠΕ Φιλιππιάδας  Νάστου Μαριάννα, με θέμα «Τα Προγράμματα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας», την κα Πλακονούρη Διονυσία,  Δ/ντρια Δημ. Σχ. Βέργας Καλαμάτας, πρόεδρο ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου με θέμα:  Παρουσίαση της περιβαλλοντικής δράσης της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: "Σχολεία με κήπο" ( μια περιήγηση στους κήπους 60 σχολείων και στους ... θησαυρούς τους),  τον κο Κανταρτζή Αλέξανδρο, Καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με θέμα: «Ενεργός πολίτης στο άμεσο περιβάλλον μου: Διαμορφώνω την αυλή του σχολείου μου». Το πρωινό μέρος του Σεμιναρίου θα συνεχιστεί με τις κυρίες Πλακονούρη Διονυσία και Καραβά Λελούδα, Υπεύθυνες του Δικτύου Σχολεία με κήπο που θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με θέμα: «Μυθοπλασίες στον κήπο των σκιάχτρων»
Θα ακολουθήσει εργαστήριο από τον κο Κανταρτζή Αλέξανδρο σε σχολικούς κήπους στην περιοχή της Άρτας.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσει με εργαστήρια που θα πραγματοποιήσουν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ οι ακόλουθοι εισηγητές: Καραβίδα Μαρία, Νηπιαγωγός, Msc Επιστήμες της Αγωγής και Καδιγιαννόπουλος Γεώργιος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: με θέμα «Ο ενεργός πολίτης αντιμέτωπος με τα προβλήματα: πρωτοβουλίες και δράσεις» και  Σβορώνου Ελένη, Υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF, με θέμα: «Μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα/εκπαιδευτικές πρακτικές και δραστηριότητες».
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η κα Χαριτοπούλου Μαρία, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα εισηγηθεί το θέμα: «Χωροθέτηση περιοχής Φιλιππιάδας και λίμνης Ζηρού», και ο κος Σκαμνέλος Χρήστος,  μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Η Παιδόπολη Ζηρού, ιστορία-εγκαταστάσεις».   Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την κα Ευφροσύνη Ι.  Θεοδωροπούλου, Σχολική Σύμβουλος 6ης Εκπ/κής Περιφ. Π.Ε. Ιωαννίνων & Εθελόντρια-Συντονίστρια «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» Παραρτήματος Ιωαννίνων Πανελλήνιου Σωματείου «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ», που θα κάνει εισήγηση με θέμα: «Σίτιση, Ανθρώπινη Υποστήριξη και Εκπαίδευση στον Εθελοντισμό με βάση τις Αρχές της Αλληλεγγύης» και την Κα Κωνσταντίνα Καστάνη, Σχολική Σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Πρέβεζας & Εθελόντρια «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» Παραρτήματος Ιωαννίνων που πραγματοποιήσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα: Ο Εθελοντισμός πάει σχολείο…» , θα ακολουθήσει η κα Τοπολιάτη Μαρία, Νηπιαγωγός, με εισήγηση, με θέμα: «Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές: Ενεργός πολίτης στο Νηπιαγωγείο του Δάσους» και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τον κο Μάνθο Νίκο, εκπρόσωπο ομάδας καλλιέργειας γης Παν/μιου Ιωαννίνων με θέμα: «Ενεργός Πολίτης: επιλέγω και καλλιεργώ»
Το Σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη παράλληλη δράση δεντροφύτευσης στην περιοχή Θεσπρωτικού, από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας  σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Πρέβεζας, το Δήμο Ζηρού και τον Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσπρωτικού.