Παπαδοπουλος Super Markets
H Ήπειρος ταξίδεψε σε μια μαγική βραδιά στο Ωδείου Ηρώδου του Αττικού Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 09 Οκτώβριος 2018 09:48

1045887132.jpgΣτο κατάμεστο από θεατές Ηρώδειο  γιόρτασε για πρώτη φορά ολόκληρη η Ήπειρος. Σε μια λαμπρή βραδιά για τους Ηπειρώτες, παρακολουθήσαμε μια μοναδική παράσταση, που καθήλωσε τους θεατές, με τίτλο «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου. Ήταν μια ανεπανάληπτη βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου με την παρακαταθήκη όλων των ηπειρωτών πνευματικών ανθρώπων, όπου αναδείχθηκε η υπέρλαμπρη ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της Ηπείρου, στους αιώνες της ιστορίας της.

Περισσότεροι από 4500 θεατές απόλαυσαν και χειροκρότησαν θερμά την παράσταση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και περιλάμβανε ολόκληρη την διαχρονική διαδρομή του πολιτισμού της Ηπείρου. Από την αρχαία Δωδώνη, την Νικόπολη και το ταξίδι του Οδυσσέα στις ακτογραμμές της, το Νεκρομαντείο, τον Αχέροντα, την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, το Μέτσοβο το Ζαγόρι, το Σούλι, το Ζάλογγο, τα Τζουμέρκα και τόσους άλλους σημαντικούς τόπους γεμάτους με ιστορία και πολιτισμό.

Η παράσταση μας πλημμύρισε με την τοπιογραφική απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου, με τις παραλογές και τους θρύλους των γεφυριών, των ποταμών, τα ξακουστών βουνών της, τη λίμνη των θρύλων των Ιωαννίνων, τους κυραντζήδες και την  ξενιτιά, το μέγα θέμα της ηπειρωτικής αποδημίας, τα ξακουστά ηπειρώτικα πανηγύρια, τους  απελευθερωτικούς αγώνες, και τόσα άλλα θέματα αντλημένα από την περιπέτεια των Ηπειρωτών στα πέρατα της οικουμένης.

Με την συμμετοχή των κορυφαίων Ηπειρωτών μουσικών και τραγουδιστών επι σκηνής: Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου και Δημήτρης Υφαντής.

Μαζί τους, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τα πολυφωνικά σχήματα  Κυράδες της Άνω Δερόπολης,  το εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και η Χαονία.

Με μία πλειάδα  Ηπειρωτών ηθοποιών: Γιώργος Αρμένης, Θεοδώρα Σιάρκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιώργος Νάκος, Βασίλης Σιάφης, Λάμπρος Γραμματικός, Ρηνιώ Μπάλκου - Παπαδοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, οι οποίοι ερμήνευσαν λογοτεχνικά κείμενα των Ηπειρωτών συγγραφέων Κ. Κρυστάλλη, Χ. Χριστοβασίλη, Μ. Γκανά, Τ. Πορφύρη, Ν. Χουλιαρά, Δ. Χατζή, Χ. Μηλιώνη, Γ. Κοτζιούλας, Φ. Μούλιου, Σ. Δημητρίου, Β. Γκουρογιάννη κ.α.

Την έρευνα των κειμένων συντόνισε ο Ευάγγελος Αυδίκος (Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με συνεργάτες τους Γεώργιο Κίτσιο (Λέκτορας Εθνομουσικολογίας Α.Π.Θ.), Δρ. Θανάση Κούγκουλο (Ε.ΔΙ.Π. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιάννη Παππά (Φιλόλογο - Συγγραφέα) και Ανδρομάχη Μπούνα (Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).

Την σύνθεση και την έρευνα των κειμένων επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος και η Φεβρωνία Ρεβύνθη.

Τα γλυπτά του εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό σκηνικό διάκοσμο της παράστασης.

Την παράσταση παρακολούθησαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από Περιφερειακούς Συμβούλους του ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο Ηπειρώτης βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης  Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής  Κώστας Τασούλας, οι  βουλευτές,  Γιάννης Στέφος,  Βασίλης Τσίρκας, Γεώργιος Στύλιος, Κώστας Μπάρκας, Μάριος Κάτσης, Βασίλης Γιόγιακας και Κατερίνα Μάρκου ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος,  ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης και  ο πρώην Υφυπουργός Αιγαίου Αντώνης Φούσας.

Χορηγοί της παράστασης ήταν οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.  Υγιεινά κοτόπουλα Ιωαννίνων ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.  Φαρμακοβιομηχανία Intermed S.A., Hondos Center, Kαταστήματα οπτικών ΑNGELOS OPTICS, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συμβουλευτική Εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε .