Παπαδοπουλος Super Markets
K. Μητσοτάκης: Άλλο Δήμος άλλο Περιφέρεια – Μόνο σε στελέχη «κομματική πειθαρχία» για τις περιφερειακές εκλογές Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Παναγιώτης Μπούρχας   
Δευτέρα, 08 Οκτώβριος 2018 18:28

3992198399.jpgΔεν έβγαλε είδηση όσον αφορά τη στάση της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα όπου στο πλαίσιο επίσκεψης, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για όλα τα θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαχώρισε βαρύτητα και πολιτικό φορτίο των περιφερειακών εκλογών από τις δημοτικές εκλογές και από προκύπτει και η διαφορετική στάση του κόμματος στις στηρίξεις των διαφόρων υποψηφιοτήτων.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ προσδίδει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, γι’ αυτό και θα επιδιώξει το κόμμα του να οδηγηθεί σε στηρίξεις και σε πρόσωπα με τη σημαία, που θα δώσουν νίκες στη ΝΔ τη βραδιά των εκλογών. Εξέφρασε τη θετική του άποψη για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και σημείωσε πως εντός 10 ημερών θα ανακοινωθούν οι στηρίξεις υποψηφίων για το σύνολο της χώρας, με γενική αρχή της στήριξης των εν ενεργεία Περιφερειαρχών.

Ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην Ήπειρο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ όταν ρωτήθηκε για την παραπομπή στο πειθαρχικό του κόμματος των στελεχών και μελών που υπογράφουν την υποψηφιότητα Ριζόπουλου στην Ήπειρο.

Δεν συμφώνησε με τη φράση «κομματική πειθαρχεία» που του τέθηκε στο ερώτημα, είπε πως είναι βαριά λέξη και αναγνώρισε το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους ανεξαρτήτως κόμματος καθώς και το δικαίωμα κάθε πολίτη στο εκλέγεσθαι. Είπε ωστόσο για τα κομματικά στελέχη: «Τα εκλεγμένα στελέχη σε θέσεις κομματικές, καταλαβαίνετε ότι έχω μία λογική απαίτηση τα στελέχη με συγκεκριμένο αξίωμα να συντάσσονται επί τις αρχής με τις επιλογές του κόμματος».

Η διαφορά της στάσης της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές έγκειται σε αυτό που έχει πει επανειλημμένως ο πρόεδρος του κόμματος. Ότι θα αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους, τους κατάλληλους για να τους διοικήσουν. Απέφυγε να μπει σε ονοματολογία, μίλησε ωστόσο με καλά λόγια για το Δήμαρχο Αρταίων τον οποίο επισκέφτηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ήπειρο. Σε ερώτημα για το Δήμο Ιωαννιτών απέφυγε να απαντήσει. «Όταν έλθει η ώρα θα τοποθετηθούμε με τη λογική όσο πιο κοντά είναι ο πολίτης στην αυτοδιοίκηση, τόσο πιο υπεύθυνοι είναι οι δημότες να επιλέξουν τους Δημάρχους τους για να διοικήσουν τους Δήμους τους. Το ίδιο ισχύει για μεγάλους ή μικρούς Δήμους» σημείωσε.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράστηκε για μια ακόμα φορά αρνητικά για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική και τόνισε πως ένας πρόσθετος λόγος που η ΝΔ ζητά πρόωρες εκλογές το δυνατόν συντομότερα, είναι και για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ η απλή αναλογική.

Ερωτηθείς τέλος, για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως δε μπορεί να γίνουν αργότερα από το Μάιο του 2019, η δε ΝΔ δεν πρόκειται να ανακοινώσει υποψηφιότητες αν δεν προκηρυχθούν οι εκλογές. Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματος, χαιρέτισε το μεγάλο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες αλλά έβαλε όρια στη συμπεριφορά των ενδιαφερομένων τονίζοντας πως από τώρα και ως την ανακοίνωση των ονομάτων όλοι αξιολογούνται για τη στάση τους. …….q5 Η ιδιότητα του υποψηφίου υπάρχει όταν ενδιαφέρεται να είναι κανείς υποψήφιος. Όμως όταν λέει κάποιος ότι «είμαι υποψήφιος», αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα και προσμετράται στα αρνητικά»… σημείωσε χαρακτηριστικά.