Παπαδοπουλος Super Markets
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Όλη η πόλη μια υποθήκη! Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 07 Οκτώβριος 2018 12:00

3613699779.jpg"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά στο δρόμο που άνοιξαν οι προκάτοχοί της. Συναινεί με κάθε τρόπο στην εκχώρηση δημόσιας γης, που μπορεί να μην πουλιέται με την άμεση έννοια της διαδικασίας, αλλά μεταβάλλεται σε κάτι ακόμα χειρότερο. Σε μια μόνιμη υποθήκη της περιουσίας του λαού στους δανειστές, μια μόνιμη απειλή εάν «δεν πιάσουμε τους δείκτες» ή «δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Με αυτό τον τρόπο, εκχωρούνται στο μεσάζοντα, το ΕΤΑΔ, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι χώροι στα Γιάννενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είχε ξαναγίνει στους πρώτους μήνες εφαρμογής των μνημονίων, όταν ολόκληρες εκτάσεις εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και οι αντιδράσεις τότε από τις αυτοδιοικητικές αρχές ήταν το ίδιο παραπλανητικές και ουσιαστικά καθησυχαστικές.

Τώρα, η επιβεβαίωση ότι ακόμα και ιστορικά μνημεία εκχωρούνται, ξεσήκωσε πάλι αντιδράσεις, που από την πλευρά της εξουσίας (κυβέρνηση, αυτοδιοικητικές πλειοψηφίες) είναι στην καλύτερη περίπτωση υποκριτικές.

Στη συνεδρίαση που κάλεσε η δημοτική αρχή Γιαννίνων, είδαμε την κυβέρνηση δια των βουλευτών της να εμφανίζεται καθησυχαστική, χωρίς όμως να διαβάζει το νόμο όπως είναι γραμμένος, από το χέρι των πιστών συνεργατών των δανειστών. Είδαμε επίσης τον περιφερειάρχη να λέει ότι επειδή το λεκανοπέδιο είναι περιοχή Natura δεν ισχύει η εκχώρηση. Φυσικά, αυτό δεν έχει την ίδια ισχύ, για τον κ. Καχριμάνη, όταν πηγαίνουν οι πολίτες στο γραφείο του να διαμαρτυρηθούν για τις έρευνες για πετρέλαια. Τότε δεν υπάρχουν ούτε Natura, ούτε περιβάλλον ούτε τίποτε. Είδαμε επίσης το ΠΑΣΟΚ να κάνει αντιπολίτευση σε κάτι που το ίδιο συνέταξε και ψήφισε. Δεν πείθετε κανέναν και καμία.

Η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία εκχώρησης ακινήτων, δίνει σε μια «υπερεξουσιαστική» δομή διαχείρισης όπως το ΕΤΑΔ, το δικαίωμα, είτε να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν όσα ακίνητα είναι εκμεταλλεύσιμα, είτε να ορίσει τον τρόπο λειτουργίας τους, είτε ακόμα να τα έχει ως μοχλό πίεσης και εφαρμογής του αιώνιου μνημονίου, που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι τους ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ κ.λπ.

Η λύση είναι μια και μοναδική. Κατάργηση των φορέων διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.λπ.), απόδοση των ακινήτων προς χρήση των πολιτών (όσα δεν χρησιμοποιούνται ήδη), αφαίρεση κάθε μεσάζοντα, αμεσοδημοκρατική διαχείριση και διάθεση των κτιρίων και υποδομών που χρησιμοποιούνται για την κοινή ωφέλεια."