Παπαδοπουλος Super Markets
ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ: Η …διπλωματική αποστολή από τα Ιωάννινα !!! Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 12:07

2642080764.jpgΤο μοναδικό σχολείο όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και από ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια [πλην Λάρισας] ολοκλήρωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά με εξαιρετική επιτυχία τη συμμετοχή του στο  τριήμερο AC MUN 2018 ( αναπαράσταση μιας Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε με αντιπροσωπείες των κρατών-μελών, από εφήβους όλων των εθνικοτήτων).

Η παρουσία των νεαρών Δωδω-νέων μαθητών / διπλωματών ήταν εξαιρετική, αφού διακρίθηκαν τόσο για το δυναμισμό, όσο και για την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπίστηκαν τις χώρες που κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν.

Είναι φανερό πως για να ανταποκριθεί κανείς στην παραπάνω διαδικασία, απαιτείται-εκτός από άριστα αγγλικά και πολύ πολύ διάβασμα, ένας έμπειρος καθοδηγητής, όπως η academic life and professional coach των εκπαιδευτηρίων μας  κ.Ειρήνη Στυψιανού!

Το MUN δεν είναι μόνο μια άσκηση,  ένα μέσο για τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες όπως  η ρητορική, η κριτική σκέψη, η ετοιμότητα, η ικανότητα να μιλούν και να αποφασίζουν υπό  πίεση, η αντοχή, η άσκηση υπευθυνότητας αλλά και μια  ευκαιρία να γνωρίσουν  και να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους  από  διαφορετικές χώρες.

Το πρώτο MUN πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Harvard το 1951 και έκτοτε έχουν ακολουθήσει αμέτρητα άλλα, σε ολόκληρο τον κόσμο, με  ευρύτατη συμμετοχή. Συγκεκριμένα εκεί  υποστηρίζονται πολιτικές απόψεις και παρουσιάζονται προτάσεις και θέσεις που τελικά ψηφίζονται ή απορρίπτονται από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης. Ο Όμιλος ΜUΝ  κάθε σχολείου συμμετέχει σε συνέδρια προσομοίωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα οποία συζητούνται μείζονα θέματα της επικαιρότητας, παρουσιάζονται απόψεις και γίνονται διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι μαθητές ενημερώνονται για τις θέσεις τόσο της χώρας την οποία εκπροσωπούν (η οποία δεν μπορεί να συμπίπτει με τη χώρα καταγωγής τους) όσο και της επιτροπής στην οποία λαμβάνουν μέρος. Οι μαθητές-μέλη του Ομίλου ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες, ικανοί να διαμορφώνουν απόψεις πάνω σε θέματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν απόψεις με εφήβους της ηλικίας τους από όλο τον κόσμο για θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα και να γίνονται κοινωνοί προβληματισμών μείζονος σημασίας, όπως της αποστρατικοποίησης, της περιβαλλοντικής πολιτικής, των ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά.