Παπαδοπουλος Super Markets
Πειραματικό Λύκειο - Αντιδράσεις για την επιλογή της Ανατολής Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 10:46

2332174193.jpgΙκανοποίηση για την ίδρυση Πρότυπου – Πειραματικού Λυκείου στα Γιάννενα από την επόμενη χρονιά, όχι όμως και από την επιλογή να λειτουργήσει στην Ανατολή, εκφράζει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες».
Όπως τόνισε ο πρόεδρός του Φρίξος Πούρλης, η ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου στην πόλη υπήρξε απ’ τα πρώτα θέματα που ανακίνησε ο Σύνδεσμος το 1995, πρώτο έτος της ίδρυσής του, ζητώντας όμως αυτό να είναι η Ζωσιμαία Σχολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του Πρότυπου Γυμνασίου – Λυκείου στην Ανατολή «αγνοεί όλη αυτή την πνευματική παράδοση της πόλης, περιφρονώντας προκλητικά τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες – τους Ζωσιμάδες – και διαγράφοντας τη λαμπρή μέχρι σήμερα λειτουργία και προσφορά της Ζωσιμαίας Σχολής».
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Πούρλης κάλεσε να αναληφθεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων των μαθητών, της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, και των λοιπών πνευματικών φορέων της πόλης, ώστε το υπό ίδρυση Πρότυπο Λύκειο στα Γιάννινα να ονομαστεί Ζωσιμαία Σχολή, να στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια της Ζωσιμαίας και όχι στο αδιάθετο κτίριο της Ανατολής, να γίνεται η επιλογή καθηγητών και μαθητών με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια, και να χορηγείται στο προσωπικό ειδικό επίδομα (μπόνους), ώστε να ασχολείται αποκλειστικά με το δύσκολο έργο ενός πρότυπου σχολείου, καθώς και να οριστεί, σύμφωνα με το άρθρο Ε της διαθήκης του Ν. Ζωσιμά, επιτροπή που θα εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των πολιτών, με ευθύνη της οποίας το 32,5% των εσόδων από το Κληροδότημα Ν. Ζωσιμά, και τα άλλα έσοδα απ’ το κληροδότημα, θα διατίθενται για τις ανάγκες του Σχολείου, ιδιαίτερα δε για υποτροφίες – βραβεία των άπορων – αριστούχων μαθητών του Σχολείου.
«Κάθε άλλη λύση, σαν αυτή που εξαγγέλθηκε, προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των Ζωσιμάδων, ακυρώνει τη μακροχρόνια προσφορά της Ζωσιμαίας Σχολής, και αμαυρώνει τη λαμπρή πνευματική παράδοση της πόλης μας», κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» Φρίξος Πούρλης.