Παπαδοπουλος Super Markets
"Όχι" στην πώληση, αλλά με διαφοροποιήσεις Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Απρίλιος 2014 16:27

2440058897.jpgΤην αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των Υδροηλεκτρικών Έργων Πουρναρίου στην υπό δημιουργία «μικρή ΔΕΗ» εξέφρασαν στο σύνολό τους οι παρατάξεις στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ωστόσο η στάση αυτή δε μπορεί να χαρακτηριστεί ομόθυμη, καθώς υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο στους λόγους για τους οποίου εκφράζεται η εναντίωση, όσο και για τον τρόπο αντίδρασης.
Κατά κάποιο τρόπο το περιφερειακό συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα όσα είχαν διατυπωθεί στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με την απόφαση, όμως, να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και να προβλέπει τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας και Περιφερειακών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, κυρίως από την Π.Ε. Άρτας, η οποία θα αναλάβει την πλήρη και διαχρονική εξέταση της πορείας του ζητήματος, καθώς επίσης και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην οποία επίσης υπάρχει ζήτημα με ιδιωτικοποίησης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει αυτές τις παραγωγικές μονάδες και ζήτησε την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.
«Δεν είναι τόσο απλό θέμα να πουλήσει ή να εκχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στην Άρτα. Αυτά τα δύο έργα έγιναν σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου. Ανάμεσα σε αυτά συμφωνήθηκαν έργα ανάπτυξης,  όπως δρόμοι και παρεμβάσεις στην άρδευση. Μάλιστα, μέχρι σήμερα υπάρχει μια τεράστια εκκρεμότητα ως προς την οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Όλα αυτά είναι ανοιχτά θέματα που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να δώσει το δικαίωμα της πώλησης, της μεταβίβασης των έργων. Η πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού από τη ΔΕΗ, μας βρίσκει αντίθετους και θεωρούμε πως με την παραχώρηση αυτών των έργων που κατασκευάστηκαν με πολύ κόπο από τον ελληνικό λαό, εκποιείται κάτι που δεν μπορεί να εκποιηθεί. Η ΔΕΗ, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της περιοχής, δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να πουλήσει τα συγκεκριμένα εργοστάσια. Ξέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο επιτρέπεται η δημιουργία μονάδων παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες. Όμως, θεωρούμε πως εργοστάσια που έγιναν με ειδικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση της Άρτας, που υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι όλης της περιοχής, δεν μπορούν να πουληθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, έθεσε το ζήτημα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι αυτοί λήγουν εντός του 2014, ενώ από τα 37 άρθρα της συγκεκριμένης ΚΥΑ μαζί με τα υποάρθρα,  έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που αναφέρονται εκ μέρους της ΔΕΗ.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της σύσκεψης στην Π.Ε. Άρτας, στην οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή από τους φορείς (Δήμους κ.ά.)  προκειμένου να καταγραφούν τα σημαντικότερα προβλήματα ως και νέα πιθανά αιτήματα, ώστε να τεκμηριωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των φραγμάτων και να εξεταστούν γενικότερα οι σχέσεις Άρτας και ΔΕΗ. Τέλος χαρακτήρισε εύλογα και δίκαια τα όσα αναφέρθηκαν από τους περιφερειακούς συμβούλους για τον Αμβρακικό, την οριοθέτηση, την άρδευση και την πιθανή ύδρευση της πόλης της Άρτας.
Τις θέσεις των εργαζομένων στα ΥΗΕ Πουρναρίου εξέφρασε ο εκπρόσωπός τους Κωνσταντίνος Κώστας, ο οποίος μίλησε για την προσφορά των εργοστασίων τόσο στην οικονομία, όσο και στην περιοχή.
Σημείο τριβής αποτέλεσε η σύσκεψη στην Άρτα, με την κριτική να μην αφορά μόνο τον κ. Καχριμάνη, αλλά και την υποψήφια περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ζιώβας ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις εκφράσεις του και μίλησε για ξεπούλημα των πάντων, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την έκδοση απλά και μόνο ενός ψηφίσματος.
Ο Κώστας Μπόβολος από την παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» μίλησε για ξεπούλημα ενός κοινωνικού αγαθού, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης που κατέθεσε και την πρόταση να υπάρξει μια μόνιμη επιτροπή, σε συνεργασία και με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που θα οργανώσει τον αγώνα κατά του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης των ταμιευτήρων.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου εκ μέρους της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» προκάλεσε την περιφερειακή αρχή να αντιδράσει δυναμικά κατά της ιδιωτικοποίησης του Πουρναρίου, ακόμη και κλείνοντας την Περιφέρεια.
Τέλος, ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι να πουληθούν όλα τα άλλα και να σωθεί το Πουρνάρι.