Παπαδοπουλος Super Markets
"Λαγός" ο Καχριμάνης, "φραγκόκοτα" ο Κασσής Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Δευτέρα, 31 Μάρτιος 2014 15:30

2440058897.jpgΠυρά ομαδόν δέχθηκε σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου από το σύνολο της αντιπολίτευσης, καθώς η αναφορά σε «πρόταση

Καχριμάνη» στην δήλωση παραίτησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, τον έβαλε στο κάδρο της κριτικής για το θέμα του φρέσκου γάλακτος.
Τον τόνο έδωσε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή από το Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο του Περιφερειάρχη όσο και του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης Μιχάλη Κασσή, αποδίδοντας στον πρώτο το ρόλο του «λαγού» και στον δεύτερο της «φραγκόκοτας αφού πρώτα έκανε τον κόκορα επί μία εβδομάδα στα κανάλια», από τη στιγμή που ψήφισε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. «Είναι τεράστια η ευθύνη του Περιφερειάρχη που άνοιξε το θέμα χωρίς να συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θεώρησε σωστό να παίξει για μία ακόμη φορά το ρόλο του λαγού. Δεν έχουν θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε ο κ. Κασσής», ανέφερε.
Της πρότασής του για «γάλα ημέρας» υπεραμύνθηκε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως σκοπός ήταν η διαφοροποίηση του ελληνικού από το ξένο γάλα, καθώς έβλεπε την πίεση για την αύξηση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος. «Μίλησα για το γάλα ημέρας ως μια κατηγορία διαφορετική από το φρέσκο γάλα. Αυτή τη σκέψη την έστειλα στο Υπουργείο και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Είδα στη συνέχεια να υιοθετείται η πρόταση για γάλα ημέρας, αλλά όχι με διάρκεια 4-5 ημέρες. Ο Χαρακόπουλος φαίνεται πως δεν κατάλαβε την πρότασή μου. Αυτή ήταν η πρότασή μου, δεν ήμουν λαγός για κανέναν», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, λέγοντας πως στόχος ήταν να υπάρχει η ιδιαιτερότητα και την πρότασή του αποδέχθηκαν οι αγελαδοτρόφοι.
Οι εξηγήσεις από την πλευρά του Περιφερειάρχη δεν έγιναν αποδεκτές, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να συνεχίζουν να τον «πυροβολούν».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης ανέφερε πως στόχος των Βορειοευρωπαίων ήταν να φύγει ο ποιοτικός προσδιορισμός «φρέσκο». «Δεν τους ενδιέφεραν οι μέρες. Να φύγει η λέξη «φρέσκο» ήθελαν και το πέτυχαν. Αποκάλυψε ο Χαρακόπουλος τον ρόλο σας. Όπως αυτός ήταν ο ρόλος σας και με τη ΔΩΔΩΝΗ και με την εταιρεία λαϊκής βάσης», δήλωσε αποδίδοντας στον κ. Καχριμάνη υποβοηθητικό ρόλο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» Κώστας Κωτσαντής μίλησε για μισές αλήθειες και είπε πως περιφερειακή αρχή και μείζονα αντιπολίτευση θέλουν να κρύψουν την ουσία που είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο που απελευθερώνει την αγορά και τις εργασιακές σχέσεις.
Τέλος, ο επικεφαλής του «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» έκανε λόγο για πολύ σοβαρές συνέπειες και για την ποιότητα του γάλακτος και για την κτηνοτροφία, καθώς ευνοεί τις εισαγωγές γάλακτος, αποδίδοντας ευθύνες σε Αλ. Καχριμάνη και Μ. Κασσή. «Από τις 20 Ιανουαρίου 2014 πρότεινε ο Περιφερειάρχης το γάλα της ημέρας. Την πρόταση υιοθέτησε η κυβέρνηση και την αποδέχθηκε η τρόικά. Ο όρος «λαγός» επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα. Όσο για τον κ. Κασσή, αυτό το θεατρικό έργο νομίζω ότι είναι η τρίτη φορά που το βλέπουμε. Πρέπει να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και αυτό γίνεται με τη συζήτηση σήμερα», ανέφερε.

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής
Από την Περιφερειακή Αρχή εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης η εξής ανακοίνωση: «Η Περιφερειακή Αρχή έχει ως αρχή να συνεργάζεται με όλους ανεξαιρέτως του φορείς και τους βουλευτές της Ηπείρου. Οι προεκλογικές σκοπιμότητες δεν αναιρούν  την  ηθική υποχρέωση να τηρείται ο διακριτός ρόλος που πρέπει να υπάρχει σε ζητήματα που άπτονται της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της Τοπικής - Περιφερειακής - Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα όταν διαπιστώνεται άγνοια σε ορισμένα θέματα που θίγονται ή χρησιμοποιούνται  επιλεκτικά  θέσεις και προτάσεις με σαφείς προεκλογικές στοχεύσεις.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί  να εξαντλείται σε διαπιστώσεις, σε εκδήλωση καλών προθέσεων,  καταγγελίες κλπ.,  αλλά πρέπει να αναζητά και να δίνει λύσεις σε προβλήματα, να προωθεί προτάσεις προς υλοποίηση. Αυτό ακριβώς πράττει η Περιφερειακή Αρχή.
Ο αγώνας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας δεν είναι ευκαιριακός, αλλά διαρκής και επίπονος. Με συνεχείς παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη λύθηκαν αρκετά μέχρι σήμερα ζητήματα, όπως π.χ. η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων,  των βοσκοτόπων (εν μέρει), προωθήθηκαν αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά έργα, γίνεται αγώνας για την εκχώρηση στις Περιφέρειες του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η αγωνία για το μέλλον της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο αλλά και της προστασίας των καταναλωτών, οδήγησε τον Περιφερειάρχη-  όταν έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις  των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος-  στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία  μιας νέας κατηγορίας, του "γάλακτος ημέρας". Στόχος της ήταν να διασφαλιστεί η Ηπειρωτική γαλακτοπαραγωγή με τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Πρόταση που προέκυψε βάσει της εμπειρίας της γειτονικής  Θεσσαλίας και μετά από συζήτηση που έγινε με Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους. Ανακοινώθηκε μάλιστα και δημόσια,  χωρίς κανείς από τους όψιμους  "αγωνιούντες" να εκφέρει άποψη ή να καταθέσει δική του πρόταση.
Η αγωνία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, ήταν επίσης εκείνη που ώθησε την Περιφερειακή Αρχή,  όταν κατέρρευσε η Αγροτική Τράπεζα, να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με φορείς της Ηπείρου, (Οικονομικό Επιμελητήριο, Συνεταιριστική Τράπεζα, Δήμους κ.α.), για τη δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, για την αγορά της "ΔΩΔΩΝΗΣ",  πρόταση που πολεμήθηκε εκ των "έσω".  Μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακουστεί από  όσους  επαναφέρουν το ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα,  συγκεκριμένη, υλοποιήσιμη,  πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει με τη "ΔΩΔΩΝΗ" από τη στιγμή που  δεν υπάρχει η ΑΤΕbank.
Οι αοριστολογίες, η πολιτική του να μη γίνει και να μην αλλάξει τίποτε, "να τα έχουμε καλά με όλους", είναι γνωστή και καταφυγή εκείνων που δεν έχουν προτάσεις και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες».