Παπαδοπουλος Super Markets
Συναγερμός για τη λύσσα και στην Ήπειρο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 28 Μάρτιος 2014 12:27

218993157.jpgΣε συναγερμό έχει τεθεί και η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση της λύσσας, καθώς μπορεί να μην υπάρχει κάποιο κρούσμα στην περιοχή μας, ωστόσο η νόσος έκανε την εμφάνισή

της στον γειτονικό νομό των Τρικάλων
Το τέταρτο συνολικά κρούσμα λύσσας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πριν λίγες ημέρες από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής, το θετικό κρούσμα εντοπίστηκε σε άγρια κόκκινη αλεπού στο χωριό Άγιος Νικόλαος του Δήμου Πύλης.

Παράλληλα από την Περιφέρεια Ηπείρου αρχίζει νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης και η τοποθέτηση, σε συνεργασία με τη Θηροφυλακή, ενημερωτικών - προειδοποιητικών πινακίδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Π.Ε. Τρικάλων.
Δημόσια έκκληση για την άμεση έναρξη των εμβολιασμών απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
"Θέλω να θέσω όλους προ των ευθυνών, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λύσσα, που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά μας. Ήδη ανιχνεύτηκε λύσσα στην περιοχή Περτουλίου και Πύλης Τρικάλων. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, τα οποία σε πρώτη φάση αφορούν τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και τμήμα του Νομού Πρέβεζας. Ζητώ από όλο τον κόσμο να εμβολιάσουν τα ζώα τους, ξεκινώντας πρώτα από τους σκύλους (ποιμενικούς - κατοικίδιους) και από τους Δήμους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των αδέσποτων. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει  εμβολιασμός και των άλλων κατοικίδιων. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή σε όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο,  οι οποίοι πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, γιατί η λύσσα έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα Βαλκάνια. Πρέπει επίσης να αντιληφθούν όλοι ότι η αποτελεσματική πρόληψη, απαιτεί συνεργασία δημοσίων φορέων, δήμων και ιδιωτών".