Παπαδοπουλος Super Markets
Θα στεγάσει ξανά όνειρα η Παιδόπολη (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αγγελική Καλαμπόκα   
Παρασκευή, 08 Απρίλιος 2016 19:08

2939172596.jpgΦθορά, παρακμή και ένα απροσδιόριστο σφίξιμο στην καρδιά του επισκέπτη χαρακτηρίζουν τις εγκαταστάσεις της εγκαταλειμμένης από χρόνια Παιδόπολης «Αγία Ελένη»,

1642772109.jpgπου, με άγνωστο το πότε, θα φιλοξενήσει πρόσφυγες.
Ο χώρος δίνει την αίσθηση ότι εγκαταλείφθηκε άτακτα: κουτιά με ρούχα και παιχνίδια παρατημένα στα δωμάτια, σα να περιμένουν κάποιον να τα φορέσει ή να παίξει μαζί τους, βιβλία και έγγραφα ριγμένα από τις βιβλιοθήκες, αναμένουν ματαίως ξανά να θεωρηθούν άξια να διαβαστούν.
Κάπου εκεί ήρθε κι ο χρόνος να προσθέσει με τη σειρά του κάτι το ζοφερό: σάπια πατώματα, ξεφλουδισμένοι τοίχοι, ξεθωριασμένοι πίνακες και ούτω καθεξής, συνθέτουν μια εικόνα που προσιδιάζει περισσότερο στην εισαγωγή μιας ταινίας τρόμου παρά σε έναν χώρο προορισμένο να δώσει θαλπωρή σε όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να την πάρουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.  
Δε λείπει βέβαια και η ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε τα τζάμια 1980311745.jpgέσπασαν από μόνα τους ούτε οι κλειδαριές παραβιάστηκαν χωρίς λόγο. Στρώματα με σκεπάσματα και συσκευασίες τροφίμων μαρτυρούν πως κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον χώρο πρόσφατα.
Όμως το συγκρότημα δείχνει πως έχει την εμπειρία φιλοξενίας παιδιών. Πολύχρωμοι, ζωγραφισμένοι τοίχοι και μία θεατρική σκηνή στην οποία θα μπορούσε ακόμα και τώρα να ανέβει μία παράσταση σε μια εξοχή έξω από ένα παραμυθένιο κάστρο, όπως δείχνει το σκηνικό. 
Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας, να στεγαστούν παιδιά και μητέρες και, αν το διάστημα παραμονής τους είναι μεγάλο, να τους δοθούν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εφόδια, που δόθηκαν σε δεκάδες άλλα παιδιά στο παρελθόν και που είναι πλέον ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Παρά ταύτα, τα πετρόκτιστα κτήρια διατηρούν κάτι από την αλλοτινή τους αίγλη, μετά από 3234353891.jpgπαρεμβάσεις η εγκαταλειμμένη Παιδόπολη θα είναι σε θέση να στεγάσει τα όνειρα και την ελπίδα που θρυμμάτισε ο πόλεμος.