Παπαδοπουλος Super Markets
Μηνύματα αγάπης που… ξεθωριάζουν Εκτύπωση E-mail
Blogάροντας
Σύνταξη: Αγγελική Καλαμπόκα   
Τρίτη, 05 Απρίλιος 2016 17:05

2123530758.jpgΛίγες μόνο μέρες μετρούσαν στον καταυλισμό του Κατσικά  νεαροί σύριοι πρόσφυγες, που έγραψαν στη σκηνή τους μηνύματα αγάπης και αισιοδοξίας στα αγγλικά.

Άλλα από τα μηνύματα ήταν προσωπικά και απευθύνονταν σε αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως εκείνο που αποδίδεται ως «είσαι εσύ εδώ, δεν υπάρχει κάτι που να φοβάμαι», ενώ άλλα απευθύνονταν προς την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση, ευχαριστώντας την πρώτη για όλα όσα έχει κάνει για αυτούς και ζητώντας από τη δεύτερη να ανοίξει τα σύνορα και να τους δεχτεί.
Με τον ήλιο και τη βροχή όμως ξεθώριασαν τα γράμματα, όπως και η καλή διάθεση των προσφύγων. Οι πρώτες εντάσεις και συμπλοκές ήδη σημειώθηκαν.  Η διαμονή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στον καταυλισμό υπολόγιζαν να είναι σύντομη, όμως μέρα με τη μέρα βλέπουν το όνειρο να απομακρύνεται και την παραμονή τους να παρατείνεται. Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και θα συνεχίσει να διογκώνεται αν δε γίνει κάτι σύντομα. Πρέπει είτε να βελτιωθούν οι συνθήκες του καταυλισμού, προσφέροντας τα στοιχειώδη, ως προς την υγιεινή τουλάχιστον, και επιτρέποντας σε αυτούς τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται ως άνθρωποι γιατί, στερημένοι από την αξιοπρέπεια, ακόμα και οι ευγενείς αποκτηνώνονται και  εκβαρβαρίζονται. Είτε να μεταφερθούν σε άλλο, καταλληλότερο χώρο.
Χρονοβόρες και δαπανηρές και οι δύο εναλλακτικές, και η ελληνική κυβέρνηση στερείται της πολυτέλειας και των χρημάτων και του χρόνου. Και οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τις προθέσεις και τις ενέργειες αλλά από τις εκβάσεις και τα αποτελέσματα. 
Το χαλίκι που στρώθηκε στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά για να το καταστήσει πιο βιώσιμο είναι ιδανικό για πετροπόλεμο. Στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά παιδιά. Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Δε χρειάζεται ούτε Νόμπελ μαθηματικών για να λυθεί η εξίσωση, ούτε μελλοντολόγος για να προλέξει τα ενδεχόμενα. Η ευθύνη θα βαρύνει τις πλάτες μερικών, αν όχι τη συνείδησή τους.