Παπαδοπουλος Super Markets
«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» στο Πανεπιστήμιο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 18:37

2816612377.jpgΤη θεατρική παράσταση «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας. Γεννητικό Άγγελμα» παρουσιάζει το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη και θα ανέβει στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Δημήτρης Χατζής»  (Πανεπιστημιούπολη), τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ. 
Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, οι φωτισμοί και τα κοστούμια είναι του Μιχάλη Αγγελίδη. Την επιμέλεια κίνησης έχει κάνει η Χριστίνα Γκάσιου. Παίζουν η Ζωή Κυριακίδου την Κασσάνδρα και στον Χορό οι Κατερίνα Καζουχάρι, Δάφνη Μοναστηριώτη, Μαρία Παπαπαντελίδη, Ιωάννα Πλέσσα, Έρικα Φίλια.
Είσοδος ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο είναι μια αντιστροφή του μύθου της Κασσάνδρας. Στον επικρατέστερο αρχετυπικό μύθο η Κασσάνδρα, κόρη του Πριάμου και της Εκάβης, ήταν ιέρεια του Θεού Απόλλωνα στην Τροία.  Ο Απόλλωνας ερωτευμένος μαζί της, της δίνει το χάρισμα της μαντικής για να την πείσει να ανταποκριθεί στον έρωτά του. Η Κασσάνδρα όμως αρνείται τον πόθο του και ο Θεός την εκδικείται με την κατάρα οι προφητείες της να μη γίνονται πιστευτές από κανέναν. Στον Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας η ίδια αποδέχεται τον πόθο του Θεού. Η ένωσή της με τον Απόλλωνα είναι το νέο που φέρνει η Κασσάνδρα στον κόσμο. Ο κόσμος χωρίζεται από την στιγμή της ένωσης, σε κόσμο πριν και μετά από αυτήν. Η κατάφαση στον απαγορευμένο πόθο είναι το σημείο τομής του κόσμου, που στον λόγο της γίνεται οικουμενικό σημείο. Η Κασσάνδρα από εχθρός του πόθου γίνεται τώρα ιέρειά του. Γίνεται το ηχείο και ο πομπός του μηνύματος της ένωσης και της κατάφασης στον πόθο. Η αρχετυπική εικόνα της μετασχηματίζεται. Το γεννητικό άγγελμα είναι η γενετήσια αρχή.