Παπαδοπουλος Super Markets
Τηλεόραση και Η/Υ αυξάνουν το βάρος στους Γιαννιώτες μαθητές Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 17:43

3119730905.jpgΗ καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών για συγκεκριμένη ώρα και πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα αποτελεί παράγοντα αύξησης του βάρους για τους Γιαννιώτες μαθητές, ενώ παράλληλα τους "κλέβει" χρόνο απο τη σωματική άσκηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος MEDLS, που έγινε με την συμπαράσταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχολεία των Ιωαννίνων, με σκοπό την εκπόνηση συμπερασμάτων για τον βαθμό υιοθέτησης του μεσογειακού τρόπου ζωής, ο οποίος βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή και άσκηση και πόσο αυτός επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η έρευνα διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών από 7 δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Ιωαννίνων. Σε ποσοστό 80% περίπου, τα παιδιά δήλωσαν πως η γυμναστική είναι ιδιαίτερα σημαντική γι΄ αυτά, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και συμμετέχουν σε κάποιο αθλητικό σωματείο. Διαπιστώθηκε ακόμη πως σε ποσοστό 71% τα παιδιά έχουν κανονικό βάρος. Σε ποσοστό 80% τα παιδιά φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και έχουν καλές επιδόσεις στα μαθήματα τους.

Τυριά, φρούτα, ψάρια

Όσον αφορά στις διατροφικές τους συνήθειες, διαπιστώθηκε πως σε υψηλά ποσοστά τρώνε τα γεύματα της ημέρας με μέλη της οικογένειάς τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία καλύτερης διατροφικής συμπεριφοράς. Έχουν μέσα στη διατροφή τους την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων, ψάρωνα, φρούτων (το 65% δηλώνει ότι τα καταναλώνει καθημερινά) και κρέας (50% καταναλώνει 1 φορά την εβδομάδα), σε εβδομαδιαία βάση. Καταγράφηκε δε πως τρόφιμα που δεν θεωρούνται υγιεινά και δρουν αρνητικά στην υγεία, καταναλώνονται από τα παιδιά με μέτρο.

Τέλος σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση Η/Υ και της τηλεόρασης, διαπιστώθηκε πως τα παιδιά τα χρησιμοποιούν καθημερινά σε υψηλά ποσοστά, αλλά όχι για πολύ ώρα. Η χρήση τους όμως αυξάνεται κατά την διάρκεια των Σ/Κ. Έχει διαπιστωθεί πως η χρήση των παραπάνω "κλέβει" χρόνο από την σωματική άσκηση και αυξάνει την σωματικό βάρος. "Σε επόμενες δράσεις του έργου θα προγραμματιστούν επισκέψεις στα συνεργαζόμενα σχολεία, με την παρουσία διατροφολόγου και σεφ, προκειμένου τα παιδιά να ακούσουν και να δουν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.