Παπαδοπουλος Super Markets
Πέφτουν οι τόνοι για το "φρέσκο γάλα" Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 17:29

3373532258.jpgΣε δύο επίπεδα προσπαθεί η κυβέρνηση να παρακάμψει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με το φρέσκο γάλα, προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική συνοχή.

Το πρώτο επίπεδο είναι τεχνικό και έχει να κάνει με το ότι το νομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή και θα ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής,  θα περιλαμβάνει τρία άρθρα - ένα για τις τράπεζες, ένα για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) κι ένα για τις φορολογικές αλλαγές. Έτσι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση για το γάλα.
Πάντως, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός για να εξομαλύνει τις αντιδράσεις για το γάλα. Έτσι, έχουν ήδη αρχίσει επαφές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιας «ανταρσίας». Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αρχίσει να προσεγγίζει τους διαφωνούντες βουλευτές, προεξάρχοντος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τον οποίο αναμένεται να έχει και νέα συνάντηση ο γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.
Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Χαριλάου Τρικούπη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος. Μεταξύ αυτών που διαφωνούν, είναι και ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να καταψηφίσει την ρύθμιση για το γάλα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δήλωσε μετανιωμένος για την επιλογή του να στηρίξει την συγκυβέρνηση του κόμματος του με την Νέα Δημοκρατία ενώ ξεκαθάρισε ότι η απειλή της διαγραφής δεν θα τον κάνει να αλλάξει στάση. «Περνάω πολύ δύσκολες ημέρες το τελευταίο διάστημα. Ανάθεμα την ώρα που αποφάσισα να στηρίξω αυτή την κυβέρνηση κατά αυτόν τον τρόπο. Απέχω από την κυβέρνηση και λέω ‘την κακιά ώρα που βρέθηκα σε αυτήν την κυβέρνηση’. Ας με διαγράψει και ο Βενιζέλος, χάρη θα μου κάνει», είπε!
Βέβαια, σε ότι αφορά τον Μιχάλη Κασσή, μένει να αποδείξει των λόγων του το αληθές, γιατί ουκ ολίγες φορές έχει απειλήσει με καταψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης, αλλά την τελευταία στιγμή υπερψήφισε με τη δικαιολογία κάποιων ευνοϊκών αλλαγών.
Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε ότι οι διαφωνούντες βουλευτές δεν έχουν δει το τελικό κείμενο της ρύθμισης για το γάλα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ενημερωθούν σχετικά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Βήμα στον Πολίτη» σημείωσε πως το θέμα έχει πάρει μεγάλη διάσταση, τονίζοντας πως ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση στο θέμα της διαχείρισης του αγελαδινού γάλακτος. «Η αγελαδοτροφία φθίνει διαρκώς. Χρειάζεται καλή μελέτη για να προστατευθεί η αγελαδοτροφία στην Ελλάδα», ανέφερε.
Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τελικά δεν θα δημιουργηθεί ζήτημα ως προς τη μη έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα.
Αυτό το κλίμα έρχεται να πυροδοτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τα Γιάννενα προέτρεψε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην ψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα και κατ’ ουσίαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα του καρτέλ των πολυεθνικών του γάλακτος.
«Οι βουλευτές καλούνται να συνταχθούν με τη λαϊκή βούληση και όχι με τις μνημονιακές επιταγές. Αν αυτό το κάνουν, και συνταχθούν με το λαό, και όχι με το Μνημόνιο, εμείς θα το θεωρήσουμε θετικό. Εμείς τις διαφοροποιήσεις θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παραινέσεις αγελαδοτρόφων στους βουλευτές της Ηπείρου
«Να μη συμβάλουν στον "αφανισμό" του τόπου, με την ψήφο τους στον νόμο για το φρέσκο γάλα» καλούν οι αγελαδοτρόφοι της Άρτας και της Πρέβεζας, τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους Ηπειρώτες.
Οι αγελαδοτρόφοι χαρακτηρίζουν «Δούρειο Ίππο» την είσοδο εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα και τη διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος και προειδοποιούν τους βουλευτές της Ηπείρου ότι θα είναι «ανεπιθύμητοι στον τόπο» αν υπερψηφίσουν.
Οι Ηπειρώτες αγελαδοτρόφοι τονίζουν ότι «το φρέσκο γάλα, πέρα από νόμους και οδηγίες που εκπορεύονται από μεγάλες κτηνοτροφικές εταιρείες και επιχειρήσεις, είναι μόνο αυτό που, από τους κτηνοτρόφους, πηγαίνει άμεσα στον καταναλωτή μετά από παστερίωση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».
Ειδικότερα, σημειώνουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η κτηνοτροφία περνάει σοβαρή κρίση, η τρόικα αξιοποιώντας τη μελέτη του ΟΟΣΑ, πιέζει για να θεωρηθεί «φρέσκο» ένα είδος γάλακτος «αμφίβολης ποιότητας και διατροφικής αξίας, ένα υποβαθμισμένο προϊόν - κονσέρβα, που μπορούν να προωθήσουν φθηνά στην Ελλάδα οι ξένες βιομηχανίες, αποσπώντας μεγάλα κέρδη σε βάρος της ελληνικής αγελαδοτροφίας και οδηγώντας τη σε διάλυση».
Καχριμάνης - Γεροβασίλη
Οι εξελίξεις γύρω από τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος φαίνεται πως θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά στην Ήπειρο, όπου η κτηνοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις και ήδη έχει φροντίσει να διαμηνύσει σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο τη διαφωνία του με το να υπάρχει περιορισμός δύο μόλις ημερών στο αποκαλούμενο «γάλα ημέρας», αντιπροτείνοντας «γάλα ημέρας» με διάρκεια πέντε ημερών. Παράλληλα, εκτιμά πως ο μόνος τρόπος να αντέξει η ελληνική κτηνοτροφία στο νέο περιβάλλον, είναι η στροφή στην ποιότητα.
Παρέμβαση έκανε με γραπτή της δήλωση και η υποψήφια Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία χαρακτηρίζει την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας   το απόλυτο τέχνασμα για να βγουν από τη μέση οι μικρές - και απομακρυσμένες από τα δίκτυα συλλογής - κτηνοτροφικές μονάδες. «Προσθέτοντας και το "φρέσκο" γάλα των 10 ημερών, το μόνο που θα συμβεί είναι να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα», σημειώνει.