Παπαδοπουλος Super Markets
Σε συμφωνία Κομισιόν – Google για την δεσπόζουσα θέση στο διαδίκτυο Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 16:42

356354188.jpg"Αίσιο τέλος" για τη διένεξη περί αντιμονοπωλιακών πρακτικών μεταξύ Κομισιόν και Google με συμβιβασμό των δυο πλευρών. Ανταγωνίστριες εταιρείες κατηγορούσαν την Google ότι προωθούσε τις δικές της υπηρεσίες εις βάρος των άλλων εξειδικευμένων μηχανών αναζήτησης

, για παράδειγμα των ιστοτόπων που ειδικεύονται σε ταξιδιωτικά θέματα, όπως οι Expedia και lastminute.com.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποδέχτηκε τις νέες προτάσεις που της υπέβαλε ο κολοσσός παροχής υπηρεσιών αναζήτησης στο διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια "φιλική" διευθέτηση της υπόθεσης που ήταν υπό διερεύνηση από το 2010.
Στην τελευταία πρότασή της η αμερικανική εταιρεία συμφωνεί να διασφαλίσει πως όταν θα προτείνει στις σελίδες της δικές της υπηρεσίες π.χ. για εστιατόρια, ξενοδοχεία ή καταναλωτικά προϊόντα θα προτείνει ταυτόχρονα και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της που θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια. Οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες θα παρουσιάζονται με σαφήνεια για τους χρήστες, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που η Google παρουσιάζει και τις δικές της υπηρεσίες, εξήγησε η Επιτροπή.

"Πιστεύω ότι η νέα πρόταση της Google, μετά από μακρές και δύσκολες συνομιλίες, μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα ανταγωνισμού", δήλωσε ο Επίτροπος Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι 14 εταιρείες που είχαν προσφύγει κατά της Google θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τη δική τους θέση προτού να λάβει η Επιτροπή την τελική απόφασή της για το θέμα. Η πρόταση της Google καλύπτει μόνο τον ευρωπαϊκό χώρο και θα ισχύει για πέντε χρόνια. Εφόσον γίνει οριστικά δεκτή, η εταιρεία θα αποφύγει τις κυρώσεις και τα πρόστιμα, ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να της επιβληθούν ενώ θα κλείσει και η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010.

Ένας ανεξάρτητος οργανισμός θα αναλάβει να εξακριβώσει εάν η Google τηρεί τις δεσμεύσεις της.