Παπαδοπουλος Super Markets
Από αναβολή σε αναβολή η συζήτηση κτηνοτροφικών θεμάτων της Ηπείρου! Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 16:38

623248940.jpgΜπορεί καθημερινά να τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και γενικότερα του αγροτικού τομέα σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Ήπειρο, φαίνεται όμως οτι το ίδιο το Υπουργείο όταν είναι να περάσει απο τα λόγια στην πράξη καθυστερεί και μάλιστα προκλητικά. Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά, τρίτη συνεχόμενη, αναβλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ένταξη των κτηνοτρόφων στο Πρόγραμμα διατήρησης των αυτόχθονων σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων, η οποία εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Η προγραμματισμένη για το θέμα αυτό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω νέας απουσίας του Υπουργού! Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, που έχει κάνει τις σχετικές διαδικασίες.

Ούτε για την εγκατάσταση!

Επιπλέον, δεν έχει απαντηθεί από τον ίδιο Υπουργό η κατατεθείσα, τον Δεκέμβριο του 2013, ερώτηση του Σταύρου Καλογιάννη σχετικά με την εφαρμογή του Μέτρου 112 του Προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», που στόχο έχει την ενίσχυση νέων γεωργών, μέσω της παροχής κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους, με την κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου.
Σημειώνεται πως το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό συνολικού ύψους 140 εκ. ευρώ. Με την κατανομή πιστώσεων ανά Περιφέρεια, που έκανε το ΥΠΑΑΤ, διατέθηκαν μόλις 5,1 εκ. ευρώ στην Ήπειρο, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό του Μέτρου (της τάξεως του 3,5%) αλλά και τις ανάγκες της Περιφέρειας, ιδίως στην συγκεκριμένη περίοδο που οι νέοι επιστρέφουν στην επαρχία και ενδιαφέρονται εντόνως για την κτηνοτροφία.
Για τον λόγο αυτό ο Σταύρος Καλογιάννης καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα δύο αυτά ζητήματα, προκειμένου να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής ως θέματα άμεσης επικαιρότητας.