Παπαδοπουλος Super Markets
ΠΓΝΙ – Πληθαίνουν και χρονίζουν τα προβλήματα Εκτύπωση E-mail
Υγεία
Σύνταξη: Παναγιώτης Μπούρχας   
Τετάρτη, 07 Οκτώβριος 2015 15:18

190463035.jpgΣε δυσχερή κατάσταση συνεχίζει να παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως επακόλουθο των συνεχών μνημονιακών πολιτικών, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να αποτελεί ένα από τα βασικότερα θύματά του.

Με τους προϋπολογισμούς να ακολουθούν μια ολοένα φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με το διπλασιασμό της προσέλευσης ασθενών λόγω και της υπολειτουργίας των υπόλοιπων περιφερειακών νοσοκομείων, η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του φαντάζει όλο και μεγαλύτερος άθλος μέρα με τη μέρα. Σε αυτό, αναμφισβήτητα, προσθέτει και η έλλειψη προσωπικού, καθώς «από τις 4500 προσλήψεις οι οποίες είχαν αρχικά αναγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας μόνο 600 γιατροί και 700 επικουρικοί, αριθμός δηλαδή που δεν ξεπερνάει τα 3/4 του αρχικού», σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού.
Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η σύμβαση των επικουρικών ισχύει μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί κάποια ανανέωση ύστερα από το πέρας αυτής της ημερομηνίας, τόσο τα νοσοκομεία της χώρας γενικότερα, όσο και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο απασχολεί 9 επικουρικούς σε καίρια τμήματα, θα έρθουν αντιμέτωπα με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Εύλογα, από τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε κάποιον η απορία του πώς θα γίνει δυνατή η λειτουργία του νέου τμήματος του Νοσοκομείου με το ήδη υπάρχον προσωπικό, εφόσον αυτό δεν επαρκεί ούτε για τις ήδη υφιστάμενες ανάγκες του Νοσοκομείου.
Μεγάλος βραχνάς του Νοσοκομείου, παραμένει η απουσία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. «Σε συνδυασμό με την υπολειτουργία της Επεμβατικής Ακτινολογίας ύστερα από την αποχώρηση ενός γιατρού, ο οποίος πήρε μετάθεση για το νοσοκομείο της Πρέβεζας, και την απουσία ενός άλλου που βρίσκεται σε άδεια, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος υποχρεώνεται να μεταβεί στα νοσοκομεία της Πάτρας και της Αθήνας, σε χρεία ανάλογων υπηρεσιών», ανέφερε.
Η συνεχής κινητικότητα του προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, η διαφθορά πολλών γιατρών, οι χαμηλές αμοιβές, καθώς και η υπολειτουργία των απογευματινών ιατρείων -τα οποία αν και εφαρμόστηκαν με σκοπό το κέρδος του νοσοκομείου, μόνο αυτό το σκοπό δεν επιτελούν τελικά- είναι μερικά ακόμη από τα "μόνιμα" ζητήματα του Νοσοκομείου, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
«Μακάρι αυτό το Νοσοκομείο, που αποτελεί πυλώνα για όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, να λειτουργήσει σωστά», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού σε αναφορά της στη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου.