Παπαδοπουλος Super Markets
Διαδρομές προσκυνηματικού τουρισμού στον Δήμο Πωγωνίου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 13:00

1869540253.jpgΑυλαία έριξε το τριήμερο θεματικό Φεστιβάλ «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου, κατά την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Ήταν το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στην περιοχή, από άποψη πρωτοτυπίας και ποικιλίας θεμάτων. Κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, των επαγγελματιών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.
Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από 200 άτομα που έφτασαν στην περιοχή από τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα – Παραμυθιά, ειδικά για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ. Αυτό που οι άνθρωποι ευχαριστήθηκαν περισσότερο ήταν η μουσική, αλλά και η λογοτεχνική και κινηματογραφική εκδήλωση με θέμα τη μητρική αγάπη, που πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δελβινακίου και προκάλεσε τη συγκίνηση των περισσοτέρων.
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, δηλαδή στη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, παρευρέθηκαν 15 τουριστικοί πράκτορες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, το Αγρίνιο, την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα, που δραστηριοποιούνται στον προσκυνηματικό τουρισμό. Εξέχουσες παρουσίες ήταν ο κ. Δημόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ηimalaya Travel Α.Ε και δημιουργός του www.pilgrimtours.gr και ο Αλεξέϊ Λεμπέντεβ, εκπρόσωπος της Μουζενίδης Travel, ειδικός στα θέματα προσκυνηματικού  τουρισμού. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες συνοδεύτηκαν από υπεύθυνους του Δήμου στη διαδρομή των εκκλησιαστικών μνημείων, ενώ επιπλέον γνώρισαν την κουλτούρα της περιοχής καθώς επισκέφθηκαν μία προς μία όλες τις εκθέσεις του φεστιβάλ.
Επίσης, στην απογευματινή συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ξενώνων και εκπρόσωπος ξενοδόχων,  πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με θέμα τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Συνολικά, στο εργαστήριο συμμετείχαν 36 άτομα, που είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις μεταξύ τους επαγγελματικές σχέσεις στο δείπνο που ακολούθησε, φυσικά σε τοπικό εστιατόριο με συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, δόθηκε η ευκαιρία σε 300 περίπου άτομα να περιηγηθούν στις περίφημες εκθέσεις του Φεστιβάλ και να συμμετέχουν στην παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας που έκοψε ο Δήμαρχος Πωγωνίου. Το πανηγυρικό κλίμα που κέρδισε όλους τους συμμετέχοντες συμπλήρωσαν οι χορευτικές ομάδες, που παρέσυραν τον κόσμο σε ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι.
Η θεματική του Φεστιβάλ αφορά σε ένα από τα ραγδαία αναπτυσσόμενα πεδία του τουρισμού κι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. Σε συνδυασμό με αυτό, η διάθεση του κόσμου, η ποιότητα της διοργάνωσης και το μεράκι της ομάδας διοργάνωσης ήταν τα στοιχεία, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το Φεστιβάλ. Συνεπώς, πεποίθηση όλων είναι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ να γίνει θεσμός, καθώς η τοπική κοινωνία αποκομίζει πολλά οφέλη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.