Παπαδοπουλος Super Markets
Κλασική ομοιοπαθητική ιατρική Εκτύπωση E-mail
Υγεία
Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2015 15:00

829383292.jpgΗ ομοιοπαθητική ιατρική είναι μαζί με τον βελονισμό η πιο διαδεδομένη ολιστική μέθοδος θεραπείας. Ενώ παλαιότερα θεωρούνταν αποκλειστικά εναλλακτική μέθοδος, πλέον εφαρμόζεται και ως συμπληρωματική θεραπεία. Θεωρούμε δηλαδή, ότι για κάποιες ασθένειες καλό είναι να ακολουθηθούν παράλληλα η ομοιοπαθητική και η συμβατική ιατρική.
Περιγραφή συνεδρίας ομοιοπαθητικής ιατρικής:
Βήμα 1o: λήψη ιστορικού
Ο ομοιοπαθητικός ιατρός παίρνει αναλυτικά το ιστορικό του ασθενούς. Η λήψη του ιστορικού δεν περιορίζεται στα τωρινά συμπτώματα. Σημαντική θέση κατέχουν συμπτώματα ψυχολογικής και ψυχοσωματικής φύσεως, αλλά και ασθένειες του παρελθόντος. Είναι προφανές, ότι αυτό το βήμα διαρκεί αρκετά.
Βήμα 2o: ιεράρχηση συμπτωμάτων
Το δεύτερο βήμα μπορεί να γίνει και απόντος του ασθενούς. Ο ιατρός έχοντας κρατήσει σημειώσεις, μελετά το ιστορικό και επιλέγει από το σύνολο των συμπτωμάτων (τωρινά και παλιά, σωματικά και ψυχικά) τα σημαντικότερα. Συνήθως επιλέγονται 4-6 συμπτώματα.
Βήμα 3o: επιλογή ομοιοπαθητικού ιάματος
Με την βοήθεια ενός βιβλίου συμπτωμάτων, το λεγόμενο «ρεπερτόριο», ο ιατρός επιλέγει μια και μοναδική  ομοιοπαθητική ουσία που ταιριάζει στο σύνολο των συμπτωμάτων..
Η ομοιοπαθητική ιατρική δεν είναι φυτοθεραπεία
Τα ομοιοπαθητικά ιάματα είναι φυσικής, αλλά όχι πάντα φυτικής προέλευσης (π.χ. δηλητήριο της μέλισσας). Επίσης τα ιάματα για να θεωρηθούν ομοιοπαθητικά, περνούν μια διαδικασία αραίωσης και κρούσης που λέγεται δυναμοποίηση.
Θεωρία της ομοιοπαθητικής ιατρικής
Η θεωρία της ομοιοπαθητικής ιατρικής έχει ως εξής: Έχουμε έναν ασθενή με ορισμένα συμπτώματα. Ψάχνουμε για μια ουσία φυσικής προέλευσης, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα του ασθενούς μας, όταν λαμβάνεται από ένα υγιές άτομο. Η ουσία αυτή προετοιμάζεται σύμφωνα με τους νόμους της ομοιοπαθητικής ιατρικής (=δυναμοποιείται) και χορηγείται στον ασθενή.
Τι θεραπεύει η ομοιοπαθητική ιατρική;
Με την ομοιοπαθητική ιατρική ως εναλλακτική ή ως συμπληρωματική θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν οξείες και χρόνιες παθήσεις. Το εύρος ασθενειών είναι πολύ μεγάλο. Από το κοινό κρυολόγημα έως ασθένειες των πνευμόνων, άγχος και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, αϋπνία, ημικρανία, αλλεργίες, ορθοπεδικές, γυναικολογικές, νευρολογικές και δερματολογικές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα κλπ.
Αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής ιατρικής
Σε έκθεσή του αναφορικά με την ομοιοπαθητική ιατρική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει: «Η πλειοψηφία των επιστημονικών μελετών τα τελευταία 40 χρόνια έχει αποδείξει, ότι η ομοιοπαθητική …  μπορεί να θεωρηθεί ισάξια της συμβατικής ιατρικής για τη θεραπεία των ανθρώπων και των ζώων».
Νικόλαος Μεντής
Ιατρός - Βελονιστής - Ομοιοπαθητικός