Παπαδοπουλος Super Markets
Δημιουργεί αδιέξοδα για να επιβάλει την "τρίτη λύση" Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 16:48

879685009.jpg«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Την παροιμία αυτή θυμίζει η στάση του Φίλιππα Φίλιου, που ενώ σε όλη τη διάρκεια της εσωπαραταξιακής διαδικασίας για

την ανάδειξη του επικεφαλής άφηνε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ο Θωμάς Μπέγκας θα αποχωρήσει από την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» σε περίπτωση ήττας του, τελικά μάλλον θα το κάνει ο ίδιος και απλώς αναζητά έναν εύσχημο τρόπο.
Τόσο η συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όσο και οι κινήσεις στελεχών που διάκεινται φιλικά προς τον ίδιο, δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια προσπάθεια πρόκλησης αδιεξόδων, ώστε όχι απλώς να μην χρεωθεί το βάρος της διάσπασης, αλλά ακόμη και να αναγκάσει τον Θωμά Μπέγκα και τους συν αυτώ να ακολουθήσουν.
Ο κ. Φίλιος στο περιθώριο της συνέντευξης για τα οικονομικά, προσπάθησε να παρουσιάσει εαυτόν ως εγγυητή της ενότητας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να αυτοχαρακτηριστεί «Ευάγγελος Αβέρωφ, ο γεφυροποιός». Ωστόσο ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που οδηγούν στο συμπέρασμα πως κινούνται τα νήματα για να υπάρξει κάτι νέο, που θα έχει σε μεγάλο βαθμό τη δική του σφραγίδα, έστω και αν δεν είναι επικεφαλής.
«Δεν θέλω να επανέλθω σε όσα είναι ήδη γνωστά. Ούτε να αναφερθώ σε μηχανισμούς που τους γνωρίζουν τα μέλη της παράταξής μας. Ο ρόλος μου, είναι του εγγυητή της ενότητας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Παρακολουθώ με ανησυχία όσα ακολουθούν της εσωπαραταξιακής διαδικασίας για την ανάδειξη επικεφαλής. Διαπιστώνω ότι δεν έχει επιτευχθεί η ομοψυχία. Εκτιμώ ότι έπρεπε να υπήρχαν  δείγματα γραφής για την αποκατάσταση της ομοψυχίας και της ενότητας.
Η αλήθεια είναι ότι γίνομαι αποδέκτης της αγωνίας μελών και φίλων της παράταξής μας για το αύριο. Αγωνιώ κι εγώ. Αγωνιώ για την πορεία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και θα κάνω πραγματικά ότι περνά από το χέρι μου για να εγγυηθώ την ενότητά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση για «τρίτη λύση» πυροδοτείται όλο και με μεγαλύτερη ένταση, με το σενάριο να καθυστερεί να εκδιπλωθεί μόνο και μόνο για να «χτιστεί» πιο στέρεα η εντύπωση πως ο Θωμάς Μπέγκας δεν έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τις συνθήκες ενότητας, αλλά και ότι το περιβάλλον του με εκφραστή τον Θανάση Οικονόμου είναι αυτό που φέρει την ευθύνη για το ρήγμα της παράταξης. Δικαιολογία, βέβαια, που ελάχιστα πείθει, καθώς φαντάζει αστεία η απόπειρα να χρεωθεί η διάσπαση μιας παράταξης αποκλειστικά και μόνο στις δηλώσεις ενός προσώπου, που μάλιστα δεν ανήκει στην παράταξη.
Ο κ. Φίλιος είπε πως δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα, ωστόσο έκανε λόγο για νόθευση συνειδήσεων και επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον Θανάση Οικονόμου.
Η περίπτωση Αλμπάνη
Το όνομα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη εξακολουθεί να φαντάζει ως το πλέον πιθανό να υποδειχθεί ως η «τρίτη λύση», αν και ο κ. Φίλιος δε θέλησε να μπει σε ονοματολογία, σε μια προσπάθεια να δείξει πως το σενάριο αυτό δεν είναι στις επιδιώξεις του. «Εγώ δεν προτείνω καμια τρίτη λύση. Προσπαθώ να κλείσω το πρόβλημα που υπάρχει. Αν αυτό δε γίνει, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε.
Υπό άλλες προϋποθέσεις η περίπτωση Αλμπάνη θα μπορούσε να τύχει  γενικότερης αποδοχής και να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης στον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, η εμφάνισή του σαν σανίδα σωτηρίας και με διαδικασίες που δεν θα νομιμοποιούνται από το σώμα μίας παράταξης, όπως έγινε με την εκλογή Μπέγκα, κάθε άλλο παρά  συνθετικά λειτουργεί, με τον ίδιο να κινδυνεύει να γίνει μέρος του προβλήματος.
Η εμφάνισή του ως εναλλακτική λύση σχεδόν ταυτόχρονα με το φρένο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη δυνατότητα των νυν πρυτάνεων να είναι εκ νέου υποψήφιοι για το αξίωμα, λειτουργεί σε βάρος του, καθώς δείχνει πως επιδιώκει να εξασφαλίσει μια θέση στην επόμενη ημέρα, από τη στιγμή που δεν έχει την εναλλακτική του Πανεπιστημίου. Σενάριο που ισχυροποιείται με δεδομένη την άρνησή του να αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, προτάσσοντας τότε την θέση του στο Πανεπιστήμιο.