Παπαδοπουλος Super Markets
32 εκ. ευρώ η επένδυση για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 13:55

3410795189.jpgΣημαντική, απο όλες τις απόψεις, κρίνεται η επένδυση για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια του Athens Energy Forum ο κ. Μαθιός Ρήγας, της EnergeanOil&Gas. Όπως ανέφερε, για το ερευνητικό στάδιο στα Ιωάννινα, θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της διενέργειας σεισμικών ερευνών καθώς και δύο γεωτρήσεων. Για την ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο, τα αποθέματα του οποίου εκτιμώνται μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, θα επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας σεισμικών ερευνών και της πρώτης γεώτρησης.

Σημαντικό ρίσκο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EnergeanOil&Gas τόνισε, πάντως, ότι οι επενδύσεις στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ενέχουν σημαντικό ρίσκο και όσοι επενδύουν γνωρίζουν ότι καταρχήν χάνουν χρήματα. “Η μέση πιθανότητα επιτυχίας μίας γεώτρησης δεν ξεπερνά το 20%”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αντικίνητρα για να επενδύσει κανείς στον τομέα είναι ακόμη πιο ισχυρά, καθώς την χώρα μας χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων:
-Η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
-Η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, με εξαίρεση τον Πρίνο.
-Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων αδειών και η αδυναμία της κρατικής μηχανής να τηρήσει στοιχειωδώς τα χρονοδιαγράμματα.
-Το ρίσκο των συνεχών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο και στο φορολογικό καθεστώς.
-Η δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών από πολιτικούς, καθηγητές και ΜΜΕ στην κοινή γνώμη.
To βέβαιο είναι ότι η αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσει ξανά στο μέλλον, όπως είχε συμβεί επί δεκαπέντε χρόνια. Οι απαιτούμενες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα με βάση τον προγραμματισμό, η στελέχωση της ΕΔΕΥ θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ η χώρα θα πρέπει να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Και, βεβαίως, η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου”, κατέληξε ο κ. Ρήγας.