Παπαδοπουλος Super Markets
1500 περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σε Γιάννενα-Θεσπρωτία "αγγίζει" το κούρεμα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 13:08

3331632020.jpgΑναστατωμένοι και απογοητευμένοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στην Ήπειρο, μετά την απόφαση για "κούρεμα" στις ταρίφες, δηλαδή στα χρήματα που λαμβάνουν για το ρεύμα που παράγουν. Το σχετικό νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στα έως τώρα ειωθότα της αγοράς, αφού πολλοί ιδιοκτήτες, είτε φωτοβολταϊκών σε στέγες, είτε στο έδαφος, που έχουν χρεωθεί σε τράπεζες για την απόκτησή τους, μετά και το "κούρεμα" δεν θα βγάζουν ούτε το ελάχιστο κέρδος, πόσο μάλλον αυτό που είχαν υπολογίσει όταν υπέγραφαν το σχετικό συμβόλαιο.

Σε Γιάννενα- Θεσπρωτία...

Η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο έληξε χθες το μεσημέρι και πλέον η αγορά στην Ήπειρο καλείται να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Γιάννενα και Θεσπρωτία υπάρχουν 1.100 φωτοβολταϊκά σε στέγες και περί τα 450 στο έδαφος. Πρακτικά, μιλάμε για σχεδόν 1500 περιπτώσεις και κατ' επέκταση 1500 δάνεια σε τράπεζες, τα οποία προφανώς και θα δυσκολευτούν πολύ να αποπληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Πολλοί, πάλι, ίσως και να μην μπορέσουν καθόλου.

Το "κούρεμα"

Το σχέδιο νόμου προβλέπει «κούρεμα» στις ταρίφες υφιστάμενων σταθμών ανάλογα με  την ειδική κατηγορία που ανήκει κάθε επένδυση, ενώ παράλληλα προβλέπει παράταση στις συμβάσεις. Μεσοσταθμικά, η μείωση των εγγυημένων τιμών ανέρχεται σε λίγο κάτω από 30% για τα φωτοβολταϊκά, ενώ για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ κυμαίνεται από 5% – 6%.
Παράλληλα, μέσα σε δύο μήνες οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να εκδώσουν εκπτωτικό πιστωτικό παρασταστικό για το 35% της ενέργειας που πώλησαν το 2013. Για τους παραγωγούς ενέργειας από τις υπόλοιπες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 10%.
Η πρόβλεψη για το πιστωτικό παραστατικό δεν ισχύει ωστόσο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παρόλο που η μείωση των εγγυημένων τιμών ισχύει και γι αυτή την κατηγορία συστημάτων.