Παπαδοπουλος Super Markets
"Ενότητα Πολιτών" - Φουντώνουν τα σενάρια για τρίτη λύση Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014 16:18

1227780777.jpgΜε κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σκηνικό στο Δήμο Ιωαννιτών, με την κατάσταση να παρουσιάζεται ιδιαίτερα ρευστή και ευμετάβλητη ιδίως στο χώρο της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Αν και πολλοί πίστευαν πως με τη λήξη των εσωτερικών διαδικασιών στην παράταξη για την ανάδειξη του επικεφαλής, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και κάθε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα μοιάζει εξαιρετικά επισφαλής.
Η ηρεμία των τελευταίων 24ώρων ήταν επιφανειακή και φαίνεται πως οι προσδοκίες για αποδοχή του αποτελέσματος δεν έχουν βάση, με την αμφισβήτηση να φουντώνει. Στο γεγονός αυτό συντελεί από το πρωί και η συνέντευξη του Φίλιππα Φίλιου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τον νυν Δήμαρχο να κάνει λόγο για ρήξη στην παράταξη και για αλλοίωση του αποτελέσματος μέσω της εκμαίευσης της ψήφου των περιφερειακών εκλεκτόρων. Η αναφορά του, μάλιστα, ότι στελέχη των παρατάξεων προτείνουν τη σύσταση νέου ψηφοδελτίου, με τον ίδιο να μην την απορρίπτει στην περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και ενισχύει τα σενάρια για μία τρίτη λύση.
Τα τελευταία 24ωρα αποτελεί κοινό μυστικό πως από στελέχη εντός και εκτός παράταξης γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί κάποιο πρόσωπο που θα ηγηθεί είτε μιας νέας παράταξης που θα προκύψει από τα σπλάχνα της «Ενότητας Πολιτών», είτε ακόμη και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για συσπείρωση των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, ακόμη και με τον Θωμά Μπέγκα να πείθεται να ακολουθεί.
Στο τραπέζι τα ονόματα των Τρ. Αλμπάνη και Ντ. Σιάκαρη
Ένα όνομα που ακούγεται ιδιαίτερα έντονα, είναι αυτό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, με την περίπτωσή του να ενισχύεται από το «κόκκινο φως» που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ο ίδιος, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο.
«Αν δε μπορώ να είμαι υποψήφιος Πρύτανης έχει καλώς. Η ζωή συνεχίζεται. Κανείς δεν είναι μόνιμος σε αυτές τις θέσεις», ανέφερε αρχικά και απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο της θέσης του ως πρύτανης με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τον Δήμο, είπε πως δεν έχει μπει σε τέτοιες σκέψεις.
Την άποψη, ότι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει ένα ενωτικό ρόλο είναι ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέφρασε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ανόρθωσης» Αλέκος Φαρμάκης. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 90,1 ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως είναι θετικός στις συνεργασίες και εκτίμησε πως ως επικεφαλής μιας ενωμένης παράταξης - βάζοντας ακόμη και την ίδια την κίνησή του, μέσα σε αυτό το σχήμα -  θα ήταν μια ενδιαφέρουσα παρουσία ο κ. Αλμπάνης.
«Λέω ναι στις συνεργασίες. Αυτός που θέλει να δείξει ότι δεν κοιτά την καρέκλα μπορεί να κάνει πίσω και να προσφέρει παράλληλα στην πόλη. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να επιλέξει ένα πρόσωπο, εγώ, ο κ. Φίλιος ή ο κ. Μπέγκας, για να αποδείξουμε ότι στόχος δεν είναι η καρέκλα», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμη όνομα που τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από όσους αναζητούν ένα πρόσωπο για να ηγηθεί μίας νέας παράταξης, σε περίπτωση που η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» δεν καταφέρει να βαδίσει ενωμένη στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είναι και αυτό του Ντίνου Σιάκαρη.
Με αυτοδιοικητική θητεία, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου την περίοδο 1991-1994 και δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2007-2010, ο κ. Σιάκαρης είχε επίσης προταθεί από τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για υποψήφιος Δήμαρχος το 1990 και το 1994. 
Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, αποχωρώντας από το κόμμα το 2004, για να ακολουθήσει μία ακόμη υποψηφιότητα για βουλευτής το 2012 με την Δημοκρατική Αριστερά.
Δηλώσεις M. Ελισάφ – K. Γκόγκου
Την άποψη ότι είναι στο χέρι του Θωμά Μπέγκα και των συνεργατών του να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να βαδίσει η παράταξη ενωμένη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, μιλώντας στην εκπομπή «ΒΗΜΑ στον Πολίτη». Ωστόσο, και αυτός άφησε να εννοηθεί πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε, θα έπρεπε να ήταν διαφορετική.
«Δεν ήταν ορθολογικός τρόπος ανάδειξης του επικεφαλής. Θα έπρεπε ο κ. Φίλιος να μπει σε διαδικασία αξιολόγησης για το αν μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η μπάλα έχει περάσει στο γήπεδο του επικεφαλής της παράταξης και της ομάδας που τον πλαισιώνει. Θα πρέπει αυτοί να δημιουργήσουν το ενωτικό πλαίσιο για να οδηγήσουν  την παράταξη στη νίκη».
Της ενότητας υπεραμύνθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Κώστας Γκόγκος μιλώντας στον ΒΗΜΑ 90,1 λέγοντας πως δεν υπάρχει τρίτη λύση και όσοι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα θα πρέπει να αποχωρήσουν.
«Κρατάω τα όσα είπε εκείνο το βράδυ για την ενότητα και για το καθαρό αποτέλεσμα. Πρέπει να κρατηθεί αυτή η ενότητα σαν κόρη οφθαλμού, μαζί με τα νέα στοιχεία που είναι η ανανέωση. Βαδίζουμε στο δρόμο της ενότητας. Όσοι δεν ακολουθήσουν είναι δικαίωμά τους να αποχωρήσουν. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, ούτε τρίτη λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόγκος.