Παπαδοπουλος Super Markets
Αύξηση στις προοπτικές προσλήψεων Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 11 Μάρτιος 2014 15:46

3126449152.jpgΑυξάνεται ο αριθμός των εργοδοτών που εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower. Η τριμηνιαία έρευνα αποκαλύπτει ότι το 19% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 11% αναμένει μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +5%, εμφανίζοντας αύξηση 1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το β'  τρίμηνο του 2014.

Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων αναφέρονται από τους εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +19%. Oι εργοδότες στον τομέα μεταφορών-επικοινωνιών αναφέρουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +11%. Οι προοπτικές του τομέα του τουρισμού ανέρχονται σε +8% ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και στον τομέα του εμπορίου (Χονδρική-Λιανική), όπου οι προοπτικές βρίσκονται στο +6%. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να μειωθεί σε τρεις τομείς, και κυρίως στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα των κατασκευών, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -3%. Τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 14% στον κλάδο μεταφορών-επικοινωνιών, και κατά 11% στον τομέα της μεταποίησης.

Στασιμότητα στη Β. Ελλάδα

Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει στάσιμη, με προοπτικές της τάξης του 0%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2013 οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων. Οι προοπτικές για την ευρύτερη περιφέρεια Αττικής βελτιώνονται κατά 14%, ενώ αύξηση της τάξης των 7% καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, να σημειωθεί οτι η έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.