Παπαδοπουλος Super Markets
Προίκα στη «μικρή ΔΕΗ» το Πουρνάρι Ι και ΙΙ Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Δευτέρα, 10 Μάρτιος 2014 22:43

229418614.jpg«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», λέει ο λαός.  Και αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας Πουρνάρι Ι και ΙΙ  στην Άρτα,

που ετοιμάζονται να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.
Η ανακοίνωση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγας Γεροβασίλη ενάντια σε κάθε προοπτική ιδιωτικοποίησης (βλέπε εδώ), μόνο τυχαία δεν ήταν. Η επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης ήρθε σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα δοθεί και μία διόλου ευκαταφρόνητη «προίκα». Στη νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα δοθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Στη νέα εταιρεία θα περάσει επίσης το 30% των πελατών της ΔΕΗ χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή τους.
Μεταξύ των μονάδων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία, είναι και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αντίδραση Γεροβασίλη

Την αντίδραση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν οι ανακοινώσεις ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών σταθμών Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Άραχθο.
«Θεωρούμε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαλύσει και να ξεπουλήσει την στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί. Ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου δηλώνω – γι’ άλλη μια φορά - την κατηγορηματική μου αντίθεση σε αυτό το σχέδιο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική και ενεργειακή κατάσταση της Περιφέρειάς μας. Θα αγωνιστούμε για τον δημόσιο χαρακτήρα και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Ηπείρου. Θυμίζω και τονίζω ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, καλώ δε σε συστράτευση πολίτες, οργανώσεις, κάθε Ηπειρώτη προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική ιδιωτικοποίηση για την Περιφέρειά μας», σημειώνει η κα. Γεροβασίλη.