Παπαδοπουλος Super Markets
Το δρόμο εκτός ευρώ δείχνει ο Αλ. Αλαβάνος Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Κυριακή, 09 Μάρτιος 2014 14:04

1602403187.jpgΤην άποψη ότι οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μια δημοσκόπηση εξέφρασε από τα Γιάννενα ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλέκος Αλαβάνος, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κάθοδο της πολιτικής κίνησης στις ευρωεκλογές σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις που θέλουν την έξοδο από την ευρωζώνη και τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίγο πριν μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Σοσιαλιστική Έξοδος από την Κρίση», που οργάνωσε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων η «Σοσιαλιστική Προοπτική», ο κ. Αλαβάνος ανέφερε σε δηλώσεις του πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε πολλά επίπεδα για να βρεθεί ένας άλλος δρόμος εκτός ευρώ, εκτός ευρωζώνης, όπως έχουν κάνει μια σειρά χώρες από τη Σουηδία και τη Δανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δηλαδή όχι μόνο το θέμα του εθνικού νομίσματος, αλλά και της παύσης πληρωμής στους δανειστές, πράγμα που έκανε πριν λίγα χρόνια η Ρωσία, παλιότερα η Ιρλανδία και η Γερμανία. Επίσης της κρατικοποίησης των τραπεζών, εδώ έχει κρατικοποιήσει τράπεζες ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Του κοινωνικού κράτους για να μπορέσει να επιβιώσει ο κόσμος και να έχει η αγορά χρήμα να κινηθεί, της ρευστότητας και του ανταγωνιστικού νομίσματος για να ανεβούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές, και όλα αυτά κυρίως για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φτώχειας που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως μιλά για ένα εθνικό νόμισμα, που δε θα είναι κατ’ ανάγκη η δραχμή. «Τα βαφτίσια θα γίνουν τη στιγμή που θα γεννηθεί. Δε χρησιμοποιώ τόσο πολύ τον όρο δραχμή, γιατί έχει  λίγο την αίσθηση ότι πάμε προς τα πίσω. Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά δικό μας, προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί η Ελλάδα που είναι σε δραματική πια κατάσταση», σημείωσε.
Ο επικεφαλής του «Σχέδιο Β» επισήμανε την ανάγκη να κάνει η χώρα μία τομή, αλλάζοντας πράγματα που έχουν σχέση με το νόμισμα, με τις τράπεζες, με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο προϋπολογισμό, με τη ρευστότητα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση, προκειμένου άμεσα να αρχίσουν να λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα, ωστόσο έκανε λόγο και για μία παραδοξότητα στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
«Ένα ποσοστό 40% συμφωνεί περίπου με τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό, όμως, δεν εκφράζεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αντίθετα, ο κύριος κοινοβουλευτικός λόγος, που είναι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εξαντλείται σε πράγματα που είναι δευτερεύοντα κατά τη γνώμη μου, δηλαδή ποιος μπορεί  να κάνει καλύτερες διαπραγματεύσεις μένοντας στην Ευρωζώνη. Η εμπειρία από την Κύπρο έδειξε ότι όσο σκληρά και αν αρχίσει η διαπραγμάτευσή σου, μέσα εκεί θα σε γονατίσουν», κατέληξε.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Σπύρος Σκαμνέλος και το μέλος της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής», δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας, Σπύρος Πάικας, ο οποίος τόνισε πως η απογοήτευση του λαού δημιουργείται από την κατάρρευση του παλιού χωρίς να έχει γεννηθεί το νέο. «Χρειαζόμαστε μία νέα συλλογική ταυτότητα, εκφρασμένη με οργανωμένο τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τον συνονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Αργύρης.