Παπαδοπουλος Super Markets
Αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αιολικού πάρκου στην περιοχή Ανηλίου Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 08 Μάρτιος 2014 09:43

974231345.jpgΤην έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του Ανηλίου έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου 48 ανεμογεννητριών,

144 MW και σε έκταση 10.500 στρεμμάτων σε μια περιοχή, όπως υποστηρίζουν, άπειρου φυσικού κάλλους με πανίδα και χλωρίδα μοναδική, περικυκλωμένη από Ειδικές Ζώνες Προστασίας.

Σε γραπτή τους διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Ηπείρου κ.α. φορείς, υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση 48 Ανεμογεννητριών (Α/Γ), 3 MW η καθεμιά, σε έκταση 10.642 στρεμμάτων και συνολικού προϋπολογισμού 176.250.000 ευρώ.

"Σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα με τη Μελέτη, το Ανήλιο περικλείεται από περιοχές Natura 2000, που περιορίζουν από μόνες τους το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Αναφέρεται μάλιστα ότι το 2003 το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ηπείρου, πρότεινε την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην παράκτια ζώνη της Περιφέρειας" σημειώνεται στη σχετική διαμαρτυρία τους.

Και συνεχίζουν: "Στις πιθανές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χωροθέτηση ΑΠΕ, η εκτίμηση που γίνεται στη Μελέτη είναι, για τις Αιολικές εγκαταστάσεις:
>Μείωση χερσαίων εκτάσεων που έχουν παραμείνει «άβατες» κυρίως στις κορυφογραμμές ορεινών όγκων
>Τα αιολικά πάρκα ενδέχεται να επηρεάσουν τις παραμέτρους διαβίωσης της ορνιθοπανίδας
>Η παρείσδυση των ανεμογεννητριών στο οπτικό πεδίο, αναμένεται να μεταβάλει ορισμένα τοπία

Τι ζητούν...

Τέλος, οι κάτοικοι καλούν τον Δήμο Μετσόβου, να δημοσιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του στις 17 Ιανουαρίου 2014 και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση και προστασία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Καλούν ακόμη, την Περιφέρεια Ηπείρου να επανακαθορίσει τη στάση της με συγκεκριμένη και ευδιάκριτη θέση "που θα βάζει φραγμό στην επιχειρούμενη επέμβαση σε μια τεράστιας έκτασης περιοχή φυσικού κάλλους, πάνω στην Πίνδο".
Τέλος, "καλούμε το Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να συναισθανθούν το μέγεθος του προβλήματος και να αποτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου που όση υποτίθεται προσφορά θα έχει στην ελληνική οικονομία και το ενεργειακό μας δυναμικό, πολλαπλάσια θα είναι τα καταστροφικά της αποτελέσματα σε μια περιοχή όπως αυτή που ορίζεται στα 10.642 στρέμματα και τις γειτνιάζουσες Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Natura 2000)".