Παπαδοπουλος Super Markets
Οδυνηρές μνήμες και ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού - Φωτορεπορτάζ Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Παρασκευή, 07 Μάρτιος 2014 19:27

4279304418.jpgΤην Συναγωγή στο Κάστρο επισκέφθηκε ο Γερμανός πρόεδρος και συναντήθηκε με την ολιγομέλή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Μνήμες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπίργκενάου ξύπνησε η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ στους λιγοστούς επιζώντες της γιαννιώτικης εβραϊκής κοινότητας, αλλά και στους απόγονούς τους που τον δέχθηκαν σήμερα στο χώρο λατρείας τους.
Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, καθώς με το τέλος της ομιλίας του ο κ. Γκάουκ θέλησε να σφίξει το χέρι στους επιζώντες, με τους οποίους αγκαλιάστηκε και αντάλλαξε θερμά λόγια, σε ένα κλίμα που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.
Να γραφτούν βιβλία για να μην ξεχαστεί το ολοκαύτωμα των Εβραίων, ήταν αυτό που του 3580389709.jpgζήτησε η 90χρονη Εσθήρ Κοέν, μια από τα ελάχιστα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων που γλίτωσε από το Αουσβιτς. «Ανήκουμε στην Ευρώπη και να τους επιβάλλουν να γραφτούν βιβλία να μοιραστούν στα σχολεία. Μόνο τότε ίσως ο άνθρωπος να είναι πραγματικός άνθρωπος. Για το ολοκαύτωμα. Ποιοι το ‘καναν και γιατί το ‘καναν. Οι Γερμανοί δε θα αλλάξουν ποτέ. Στο υπογράφω. Το δείχνουν τώρα με τον οικονομικό πόλεμο που κάνουν στην Ελλάδα. Τι έφταιξε η Ελλάδα; 70 χρόνια εμείς το βουλώσαμε, Να μείνουν για τα παιδιά, να γίνουν άνθρωποι», σημείωσε.
Τον Γερμανό πρόεδρο υποδέχθηκε στη Συναγωγή μέσα στο Κάστρο ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, στα γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1944 με την συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν 3892855037.jpgτων Εβραίων της πόλης για τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στη σημερινή παρουσία της ολιγομελούς πλέον κοινότητας, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη «χειρονομία καλής θέλησης για την υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος και το άνοιγμα δρόμων για το μέλλον και τη συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα που είναι η Ευρώπη».
«Η επίσκεψή σας στην εβραϊκή κοινότητα μπορεί  να βοηθήσει στην υπέρβαση ενός οδυνηρού και σκοτεινού παρελθόντος. Μπορούμε να συγχωρήσουμε, δεν πρέπει όπως να ξεχάσουμε. Η γνώση και η μνήμη μπορούν να οδηγήσουν όλους αυτές τις δύσκολες ώρες ώστε να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.
Με ευχαριστίες για το ότι τον δέχθηκαν στη Συναγωγή ξεκίνησε την αντιφώνησή του ο Γερμανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας 2462585757.jpgτεράστιο δώρο το ότι τον κοιτάζουν με καλοσύνη στα πρόσωπά τους. Ο κ. Γκάουκ μίλησε για φρικαλεότητες και είπε πως δε θέλει να τους πει μόνο ένα ευχαριστώ που τον δέχθηκαν. «Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να υποκλιθώ μπροστά σας με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη. Γνωρίζω πως για σας η παρουσία σας εδώ ξυπνά φριχτές μνήμες για αυτή τη φρικαλεότητα τότε. Επισκέπτομαι τη Συναγωγή και τα Γιάννενα ως μία πόλη σύμβολο, για όλες τις πόλεις που ξεριζώθηκε ο πολιτισμός και μέσα νύχτα ξεριζώθηκε αυτή η πολυμορφία. Η σημερινή Γερμανία προσπαθεί να επεξεργαστεί με αυτοκριτική αυτό που συνέβη. Όλοι εμείς σήμερα δε φέρουμε προσωπική ευθύνη, αλλά φέρουμε μια άλλη ευθύνη, ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές. Και έχουμε και ένα άλλο καθήκον, όπου υπάρχει το έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, για ξενοφοβία και αντισημιτισμό, να τα 1507879748.jpgκαταπολεμήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Γκάουκ και έκανε γνωστό πως η Γερμανική προεδρία θα στηρίξει τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τον ξεριζωμό της εβραϊκής κοινότητας στα Γιάννενα και θα συμβάλει στο να διατηρηθούν οι μνήμες αυτών των εγκλημάτων ζωντανές.