Παπαδοπουλος Super Markets
Συγγνώμη Γκάουκ στο όνομα της Γερμανίας - Φωτορεπορταζ Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας   
Παρασκευή, 07 Μάρτιος 2014 16:46

2231411518.jpg«Υποκλίνομαι στα θύματα αυτού του κτηνώδους εγκλήματος. Το μήνυμα του παρελθόντος για τους ανθρώπους που ζουν σήμερα, δεν θέλουμε να το παραβλέψουμε. Σεβαστείτε

και προστατέψτε τη ζωή και τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Με αυτές τις φράσεις στο βιβλίο της μαρτυρικής κοινότητας Λιγκιάδων ολοκλήρωσε ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ την επίσκεψή του στον τόπο που στις 3 Οκτωβρίου του 1943 σφαγιάστηκαν από την 1η γερμανική μεραρχία ορεινών καταδρομών «Εντελβάις», 83 αμάχοι άνδρες, γυναίκες, γέροντες, παιδιά, έφηβοι αλλά και μωρά παιδιά, σε αντίποινα  της δολοφονίας του συνταγματάρχη Γιόζεφ Ζάλμιγκερ από αντάρτες.
Ο Γερμανός πρόεδρος έφτασε στους Λιγκιάδες λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στάθηκε απέναντι από το μνημείο ακούγοντας το 405540485.jpgπροσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.
«Γεννήθηκαν παιδιά, τα κατάπιε η φωτιά» ήταν τα πρώτα λόγια του ανεβαίνοντας στο βήμα. Όχι δικά του, αλλά ενός από τους επιζώντες της καταστροφής. Αλλά και ο ίδιος περιέγραψε με σκληρή γλώσσα τα όσα συνέβησαν την ημέρα εκείνη, κάνοντας λόγο για κτηνώδη εγκλήματα που αναστατώνουν τον ίδιο ακόμη και σήμερα.
Ο Γιοακίμ Γκάουκ είπε πως οι νεότεροι δεν έχουν προσωπική ευθύνη, αλλά η χώρα του είχε μετατραπεί σε μια αδίστακτη δικτατορία, που «Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί εκτελούσαν στην κατεχόμενη χώρα τα όσα επινοούσαν ιδεολόγοι και ηθικοί αυτουργοί υπό το πνεύμα εθνικιστικής ύβρεως». Ωστόσο, σημείωσε πως αισθάνεται διττή ντροπή, «γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν στον γερμανικό πολιτισμό μετατράπηκαν σε δολοφόνους, αλλά και για το γεγονός πως η δημοκρατική 1405633964.jpgΓερμανία από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες».
Ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε συγχώρεση από τις οικογένειες των νεκρών στο όνομα της Γερμανίας, λέγοντας πως η συγνώμη και το λυπάμαι είναι λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί. "Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ  συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο κ. Γκάουκ είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί 2488307215.jpgβαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι' αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».
Μερική ικανοποίηση και διαμαρτυρία
Τη συγνώμη του Γερμανού προέδρου δεν δέχθηκε ο μοναδικός επιζών της θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας, λέγοντας πως γι’ αυτόν δεν αλλάζει τίποτα. «Δικαίωση είναι αυτό που ζητάω», ανέφερε.
Με την αποχώρηση του κ. Γκάουκ από τον χώρο της εκδήλωσης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής 3805229377.jpgτου Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γρμανίας προς την Ελλάδα σήκωσαν ένα πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά και φώναξαν «Δικαίωση», ενώ στη συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουν τον Γερμανό πρόεδρο και να του εκφράσουν την ευχαρίστηση για το ότι έγινε μια αρχή και ακούστηκε μια ξεκάθαρη συγνώμη, με την υποσημείωση πως πρέπει να ακολουθήσει και η έμπρακτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε το μέλος του Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης. Συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις και να επιστρεφούν το κατοχικό δάνειο και οι αρχαιολογικοί θησαυροί.
Ο κ. Γκάουκ από την πλευρά του δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τις απόψεις στην κυβέρνηση της χώρας του, ενώ σημείωσε πως η 2576567373.pngσυγνώμη βγαίνει από την καρδιά του.
Τέλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιγκιάδων Κώστας Σιαφάκας ευχαρίστησε τον κ. Γκάουκ για την παρουσία του και ευχήθηκε η συγνώμη να είναι μόνο η αρχή. Ο κ. Σιαφάκας δεν έκρυψε ότι στο χωριό υπάρχουν και αντιδράσεις, καθώς πέρα από τα θύματα που δε μπορούν να γυρίσουν πίσω, υπάρχουν και περιουσίες που χάθηκαν, για τις οποίες παραμένει το αίτημα της αποζημίωσης.