Παπαδοπουλος Super Markets
Ελβετικό «όχι» στη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2014 17:20

 

1961862242.jpgΑρνητική είναι η θέση της Υπ. Οικονομικών της Ελβετίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες. Παρά την επίμονη στάση της  ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα,

η κ.  Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ τόνισε πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αναφορικά με την συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας και έθεσε επί τάπητος έναν «οδικό χάρτη» με πολλές ασάφειες.

Πρόθεση της Ελβετίας είναι να διατηρήσει όσο γίνεται το απόρρητο των καταθετών της, όπου βέβαια στηρίζεται κι ένα μεγάλο μέρος της ευρωστίας των τραπεζών της. Πάντως, η ελβετίδα υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και στο εξ΄ξης, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20.

Σε ερώτηση για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, η κ. Σλουμπφ δεν απάντησε, λέγοντας πως «η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες» και ότι «γι’ αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών». Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχει διαπιστωθεί κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά ότι υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.

Εντωμεταξύ έρευνα του Γκάμπριελ Ζούκμαν, οικονομολόγου του LSE, τοποθετεί τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία στα 60 δισ. ευρώ και προτείνει συλλογική δράση με άλλα κράτη της ΕΕ προκειμένου να ασκηθούν κυκλωτικές πιέσεις στο ελβετικό κράτος ώστε να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

Η σκληρή διαβούλευση, που ξεκίνησε λίγο πριν τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκαρντ φαίνεται πως μπαίνει στον πάγο. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της ελβετικής Δικαιοσύνης για την πορεία του μαύρου χρήματος στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ενώπιων των ελβετικών αρχών βρέθηκε σήμερα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν μέσω ελβετικών τραπεζών