Παπαδοπουλος Super Markets
Οι τομές που «φλερτάρουν» με εγκατάλειψη Εκτύπωση E-mail
Blogάροντας
Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 19:59

912309614.jpgΔεν παραξενεύει κανέναν η παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών, που ζήτησε η κοινοπραξία των κατασκευαστών της Ιόνιας Οδού.

Και φυσικά, τα έργα στην Κλόκοβα (το βουνό που συναντάμε μόλις αφήνουμε ή πιάνουμε, ανάλογα με την κατεύθυνση του ταξιδιού τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου) είναι απλά μια αφορμή για να δοθεί η παράταση.

 

Σήμερα, τα έργα υποδομών σε όλο τον κόσμο έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία, στην οποία στηρίζονται. Οι συμβάσεις παραχώρησης δεν είναι κάτι καινούριο, από τη στιγμή που τα μεγάλα έργα (για τα πολύ μεγάλα κάθε χώρας, όπως η Ιόνια Οδός) είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευαστούν από τον κρατικό κορβανά.

Δυστυχώς, όμως, αυτή η νοοτροπία στην Ελλάδα του σήμερα συγκρούεται με τις αδυναμίες της Κυβέρνησης, όπερ με τη νοοτροπία ορισμένων, ο Θεός να τους κάνει, ιμπρεσάριων της.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ιόνιας Οδού δεν είναι δα η Κλόκοβα! Είναι το «αγκάθι» της διαχείρισης των διοδίων. Οι παραχωρησιούχοι ορθώς δεν κάνουν πίσω, ενώ η Κυβέρνηση, επίσης έχει στυλώσει τα πόδια, εμμένοντας στη γνωστή ψευτοσοβιετίστικη και ψευτοαριστερή λογική, αλλά και ευρισκόμενη δέσμια των προεκλογικών της «θα».

Αν σε αυτά προσθέσετε και τη μη επίτευξη συμφωνίας στο «μέτωπο» της ρευστότητας, μην παραξενευτείτε αν δείτε τους παραχωρησιούχους να «κουνούν μαντήλι» οριστικά και το έργο να διαλύεται εντελώς, αφήνοντας ημιτελή έναν άξονα που πραγματικά θα έφερνε την αλλαγή στο δυτικό κομμάτι της χώρας.

Φυσικά δεν θα είναι το μόνο έργο που κινδυνεύει να μείνει …γιαπί, αν και αρχικά είχε θεωρηθεί μεγάλη αλλαγή και πρόοδος.

Είναι γεγονός, όμως, ότι θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τα πράγματα, για να εμπνεύσει εκ νέου την εμπιστοσύνη η Κυβέρνηση στους παραχωρησιούχους. Αλλά, όπως είναι τώρα η κατάσταση, περισσότερες πιθανότητες έχουν να ολοκληρωθούν τα έργα στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους, παρά το –κατά τ’ άλλα- εξασφαλισμένο από πλευράς πιστώσεων έργο της Ιόνιας!

Είπαμε όμως, για να έρθει συμφωνία θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Και από τη μια πλευρά, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει –ως τώρα- η διάθεση…