Παπαδοπουλος Super Markets
Επιτέλους, βάλτε όρια στην παραπληροφόρηση Εκτύπωση E-mail
Blogάροντας
Κυριακή, 15 Μάρτιος 2015 19:01

912309614.jpgΜε αφορμή την υπόθεση Γιακουμάκη που κλείνει –δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο-, είναι καιρός να ξεκινήσει μια κουβέντα, που θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μέτρα, γύρω από τα όρια της ενημέρωσης.  Στη διάρκεια των σχεδόν 40 ημερών στις οποίες εκτυλίχθηκε το θρίλερ του 20χρονου, γράφτηκαν, ακούστηκαν και ειπώθηκαν πράγματα που ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σενάρια επί σεναρίων, «ανατροπές» και «αποκλειστικές» πληροφορίες που απείχαν πόρρω από την πραγματικότητα και μοναδικό στόχο είχαν τα μερικά κλικ παραπάνω.

Φυσικά, αυτά τα «δαιμόνια» δεν εμφανίστηκαν μόνο στην υπόθεση των Ιωαννίνων. Ακολουθούν κάθε τι που κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ή που προκαλεί τη συγκίνηση, με τα social media –άθελά τους- να αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο επιχειρούν να …δημιουργήσουν λογής –λογής «δημοσιογράφοι».

Υπάρχουν όμως και όρια. Όρια στον τρόπο της ενημέρωσης και όρια στο ποιοι θα ενημερώνουν. Και αυτά τα όρια οφείλει να τα βάλει, δια νόμου, η Πολιτεία. Δεν μπορεί να έρχεται ο οιοσδήποτε (επώνυμος και ανώνυμος) να πετά στον διαδικτυακό αέρα κάποια ανυπόστατη πληροφορία, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη, απλά και μόνο για να «πουλήσει». Και το κυριότερο: να μένει ατιμώρητος! Γιατί, εάν οποιοσδήποτε επαγγελματίας δημοσιογράφος γράψει κάτι ανάλογο, τότε θα συρθεί στα δικαστήρια. Το θέμα προφανώς και δεν είναι κλαδικό, αλλά αφορά την ίδια την κοινωνία που επηρεάζεται από τους τυχοδιωκτισμούς ορισμένων και την ανοχή της Πολιτείας. Μέχρι πότε, όμως, θα υπάρχει αυτή η ανοχή;..