Παπαδοπουλος Super Markets
«Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» στην Αστερούπολη PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2016 11:07

1959969430.jpgΗ ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» παρουσιάζεται στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο–Planetarium On the Go στην Αστερούπολη στα Γιάννενα, μία εβδομάδα μετά την παρουσίασή της στο Ευγενίδειο Πλανητάριο στην Αθήνα και στο Πλανητάριο «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στις 7 το απόγευμα, στις 8 και στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διάθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο ταμείο του Πλανηταρίου την ίδια ημέρα, από τις 6 το απόγευμα και έως εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων.
Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας, δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες, οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κτλ), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ που προέρχονται από τα διάφορα ουράνια σώματα.
Η παράσταση είναι παραγωγή του προγράμματος AHEAD (Integrated Activities in the High Energy Astrophysics Domain) και του Θεοφάνη Ματσόπουλου.